/ВИДЕО + СНИМКИ/ Градове-призраци в Китай. Защо?

Конспиративна теория или трилиони хвърлени "на вятъра"

7/ Историята помни твърде много събития, които са довели до обезлюдяването на цели градове, дори на милионни мегаполиси и столици на империи. Под натиска на войни, конфликти, епидемии, земетресения или други катаклизми различни места по целия свят стават печално известни като „призрачни градове“. Част от тях са добре известни и дори до болка познати от вцепеняващите кадри на фотографите, катоПрипят в Украина, курортът Вароша в Кипър, островите Кантубек и Хашима (съответно в Узбекистан и Япония), а също и изоставените градчета след аварията във Фукушима. Те, и стотици други места, остават празни черупки, някога съдържали животите и мечтите на хиляди хора.


Всички тези градове, макар да са една зловеща и тъжна гледка, предизвикват интерес. Загадъчни, любопитни, застинали в пространството, но извън времето и най-вече - отчайващо пусти, тези места привличат предимно градски изследователи, любители на екстремните преживявания и, разбира се, фотографите. Всяко изоставено място разказва някаква история, обикновено тъжна и страшна, скрита и запазена в пласовете прах и разруха. В последните години обаче сме свидетели на една нова тенденция, която коренно се различава от познатите причини за опустяване на градовете. Само че тези градове не са изчезнали. Те са изкуствено създадени, без да има дори намек, че там някога ще живеят хора.

Над 90% от колосалните сгради в новата част на Ордос - Кангбаши са пусти. Преди десетина години приходите от залежите на въглища и петрол в района окрилиха местните общински съветници, и те решиха да построят „китайския Дубай“ в задния си двор. През 2004 г. там постепенно започна да изниква гигантски жилище квартал за 1 милион души. 17 милиарда юана (около 2 милиарда евро) по-късно сградите все още са пусти, цените на имотите там изненадващо вървят нагоре, но все още няма желаещи да населят този суперквартал.

Малко по-различен е случаят обаче с един от най-абсурдните проекти в глобален мащаб - този за най-големия търговски център в света. Това е New South China Mall в провинция Гуандун, който беше открит през 2005 г. и малко след това се намести трайно в класацията на десетте най-лоши инвестиции в имоти на всички времена.


В гигантската постройка могат да се поместят 2300 магазина, или два пъти повече от най-големия търговски център в САЩ – Mall of America. Въпреки това най-странният изблик на китайска мегаломания стои празен с едва няколко отворени магазина. Закритият увеселителен парк запада, молът е почти безлюден, а стотиците палми пред него и репликата на Триумфалната арка стоят нелепо и абсурдно. Вътре в центъра можете да видите повече разбити коридори, падаща боя и прашасали рекламни табели, отколкото действащи магазини. 

Проблемът с New South China Mall е най-вече в локацията – Гуандун е малък работнически индустриален град и доходите на населението са твърде ниски, за да си позволят хората да пазаруват луксозни стоки, каквито се предлагат в няколкото магазина в мола. Вече над десет години в най-големия търговски център в света цари предимно тиха разруха и единственият успешен бизнес са американските вериги за бързо хранене, в които понякога сядат шепа хора.


Пустият търговски център се е превърнал в символ на бързата урбанизация в Китай, която доведе до колосални, но безмислени инвестиции в имоти, направени без никакъв маркетинг или пък пазарно проучване, с една единствена цел – растеж на БВП, поне на хартия. 
Интересното е, че феноменът се разпростря и изън Китай, не без нейно участие, разбира се.
Новопостроеният град Киламба е построен от китайска правителствена корпорация. Намира се на около 30 км. от Луанда, столицата на Ангола и е бил вдигнат за по-малко от 3 години в рамките на програма за строителство на градове-сателити. Това е най-големият подобен проект в региона и се изплаща с анголски петрол.

В новия град, който заема 5000 хектара, са построени 750 модерни осеметажни жилищни блокове, 12 училища и повече от сто търговски обекта. Градът, чието изграждане струва 3.5 милиарда долара, е предвиден за около половин милион души, които обаче едва ли някога ще заживеят там, заради прекалено високите цени на апартаментите и несъществуващите работни места.


И докато властите си скубят косите, призрачният пейзаж в Киламба продължава да напомня за абсурдите на капитализма - нереалистичните икономически решения и растежът заради самия растеж. 

Като цяло обаче прясно построените призрачни градове са си китайски патент. Пустеят и десетки други новоиздигнати комплекси.

Една от конспиративните теории за тези градове призраци в Китай, които копират перфектно европейски градове, техните центрове, гласи, че в подземията на тези сгради са изградени бомбоубежища, които при евентуална ядрена война да "приюти" 200 300 млн, жители в "градовете- призраци".

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове