(ВИДЕО) Стотици на протест в София: Стига вече толкова, съдебна реформа сега!

(ВИДЕО) Стотици на протест в София: Стига вече толкова, съдебна реформа сега! - картинка 1
Снимка: offnews.bg

Христо Иванов: Прокуратурата не може да бъде ефективен инструмент за борба с корупцията

8/ "Шествие за правосъдие" с искане на сериозна съдебна реформа се проведе днес следобед в София. В него се включиха близо 500 души. На събитието се появи и бившият правосъден министър Христо Иванов, който подаде оставка, след като парламентът направи отстъпка от т.нар. "исторически компромис", съобщава dnevnik.bg.

Пред журналисти, а впоследствие и пред събралите се, Иванов каза:

"Гражданите и магистратите могат да сложат край на гробищната омерта и плесен.

Оттук ще се чуе много ясно, че централният проблем на съдебната реформа е неспособността на българските власти да се борят с корупцията по високите етажи на властта. Това чуваме оттук и от цяла България, и от нашите партньори в Европейския съюз. И тази тема е свързана с неспособността на прокуратурата да бъде ефективен инструмент за борба срещу корупцията."

"Тези хора са тук да попитат:

главния прокурор защо иска да остане още четири години на този пост. В името на какво иска да запази своята неограничена власт и своята безотчетност?

Кое е онова, което оправдава неговото пребиваване на този пост?", заяви още Иванов. Той определи като "унижение и шамар" опасността България да бъде разделена от Румъния в мониторинга на Европейския съюз.

Идеите на "Правосъдие за всеки", които са описани в седем точки, се намират и в парламента и вече бяха обсъдени от няколко комисии:

1. Да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

2. Да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години и работата му да се оценява след първите три, да се намали мандатът и на членовете на ВСС от 5 на 3 години.

3. Да се създаде длъжност "заместник главен прокурор за борба с корупцията", независим от главния.

4. Да се намали парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, и те да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутати.

5. Да се раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

6. Да се въведе явно гласуване във ВСС.

7. Всички административни актове да могат да се обжалват.

Участниците в шествието скандираха "Стига вече!" Те тръгнаха от Съдебната палата, минаха през Ларгото и спряха в градинка пред театър "Иван Вазов". През "Дондуков"2, където е президентството, участниците спряха и обявиха, че разчитат на държавния глава, ако предложенията им не минат през парламента. Емоционално в началото на шествието звучеше речта на председателя на Касационния съд Лозан Панов "Стига вече толкова!", пише ClubZ.

Сред участниците бяха и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и  следователят Бойко Атанасов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове