/ВИДЕО/Този барабанист НАИСТИНА има три ръце!

/ВИДЕО/Този барабанист НАИСТИНА има три ръце! - картинка 1
Снимка: fossbytes.com

Две дарени от майката-природа и една - творение на роботиката

8/ На кого не му се е случвало да възкликне "Имам само две ръце!"? Толкова често в ежедневието усещаме недостиг на време за да си свършим работата, че мислено си пожелавахме денонощието да има 48 часа или поне за днес само да ни поникнат още един чифт ръце! Ех, тогава всичко щеше да се подреди...

А представяте ли си как се чувстват пианистите, например? Колцина от тях не биха дали мило и драго да могат сами са свирят Лунната соната на 4 ръце?

Ами органистите?

Помните ли онези страховити музикални инструменти, заемащи цяла стая, високи до покрива на залата, на които и сега се свири с 2 ръце и... 2 крака.

Я си представете, че можехме да научим октопод да  свири на орган! Каква съвършена мелодия би се получила...

Е, оказва се, че мечтите на поколения музиканти са почти изпълними! Засега само за барабанисти (които също ползват всичките си 4 крайника за да докатар идеалния ритъм!), но като е тръгнала науката в тази посока кой знае докъде ще стигне?!

Екип млади учени от Техническия университет на Джорджия създадоха роботизирана ръка, която се подчинява както на движенията на барабаниста, така и на музиката, която изпълнява в момента. Т.е. устройството има изкуствен интелект, който се учи от движенията на човека и изпълнява зададените му действия, съобразявайки се с музикалното изпълнение.

На следващия етап екипът учени разработва механична ръка, която да разчита енцефалограми  - т.е. мозъчните вълни на музиканта ще казват на устройството кога се сменя ритъма и действието.

Проектът е финансиран от Националния научен фонд на САЩ.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове