/ВИДЕО/Връщат към живот лъвовете от Ледената епоха

/ВИДЕО/Връщат към живот лъвовете от Ледената епоха - картинка 1

Замразените животни, кръстени Йоан и Дина, са на няколко хиляди години

1/Южнокорейски изследовател, обявен за един от най-добрите в областта си, е поел задачата да върне към живот лъвовете от Ледената епоха. Той ще използва ДНК от две малки сибирски лъвчета на по 12 000 години, намерени във впечатляващо добро състояние в Сибир, съобщават от The Siberian Times.

Замразените животни, кръстени Йоан и Дина, са на няколко хиляди години.

Намерени са от група изследователи, които в края на миналата година са търсели мамутски бивни в Якутия, Източна Русия.

Южнокорейският генетик Хуанг Ву-сък е решил да поеме в свои ръце отговорността и надеждите за връщането на изчезнали видове обратно към живота в близко бъдеще.
Научният експерт, който преди известно време е бил въвлечен в огромен скандал с фалшиви ембриони, пътува до Научната академия на Якутия за да вземе проби от лъвчето Дина.

Според The Siberian Times на южнокореецът му се е наложило да вземе по-малко клетки,

отколкото е искал първоначално.

Руски изследаветил подлагат на тестове феноменално добре запазените сибрски лъвчета, надявайки, че тяхната ДНК ще им донесе много ползи в бъдещи разработки.

И заради това животното, познато като Йоан, се пази абсолютно непокътнато.

„Имаме намерение да го запазим за в бъдеще. Методите за проучване непрекъснато се подобряват, поне веднъж на десетилетие има мини-революция в тази сфера“, казва директорът на департамента по мамутската фауна в Научната академия на Якутия доктор Алберт Протопов, „Ще направим всичко възможно да запазим този труп замразен възможно най-дълго време“.

След откритието на двуседмичните същества, доктор Протопов заяви,

че радиокарбониият анализ и молекулярните изследвания предстои да бъдат извършени и те ще дадат важна информация за произхода на сибирските лъвове и техните родственици.

Източник:Труд

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове