/ВИДЕО/ За българите в чужбина! Гласувайте за Поли Генова

/ВИДЕО/ За българите в чужбина! Гласувайте за Поли Генова - картинка 1

Родната певица ще пее тази вечер на полуфинала на "Евровизия"

Българският участник в конкурса "Евровизия" Поли Генова излиза на сцена тази вечер в рамките на втория полуфинал на песенния конкурс в Стокхолм. 

Поли Генова ще представи България с песента "If love was a crime" ("Ако любовта беше престъпление").

За да стигне до финала, песента на Поли трябва да е сред десетте от общо 19, които ще получат най-голяма подкрепа.

Вотът на зрителите дава 50% от крайния резултат, а останалите идват от т.нар. професионално жури, съставено от по петима души от всяка страна. В българското жури влизат Михаил Белчев, Йоанна Драгнева, Стоян Янкулов, Ангел Заберски и Теодора Кацарова.

Конкуренти на Генова тази вечер ще са са представителите на Латвия, Полша, Швейцария, Израел, Беларус, Сърбия, Ирландия, Македония, Литва, Словения, Дания, Украйна, Норвегия, Грузия, Албания, Белгия и Австралия, която се включва в конкурса за втора поредна година. 

Днес на сцената ще излезе и представителката на Украйна, сочена за един от фаворитите на конкурса - татарската певица от Кримския полуостров - Джамала, с нейната песен "1944". Въпреки правилото "без политика" в песните, украинската песен явно напада Русия. 

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

От първия полуфинал за финала на 14 май се класираха Азербайджан, Армения, Чехия, Русия, Хърватия, Австрия, Унгария, Малта, Холандия и Кипър. Автоматично на финала отиват още миналогодишният победител и тазгодишен домакин Швеция и петте страни основателки на конкурса - Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция.

Конкурсът "Евровизия" се провежда от 1957 г., като сред победителите са Тото Кутуньо, Селин Дион, Джони Логан, "АББА" и др. 

България участва в "Евровизия" от 2005 г., но е достигала до финала само веднъж - през 2007 г. с песента "Вода" на Елица и Стунджи. Те се класираха на пето място. 

Това е второ участие в конкурса за Поли Генова. Тя представи България на конкурса през 2011 г. с песента "На инат". 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове