/ВИДЕО/ Жена се подложи на първата генна терапия срещу стареене

/ВИДЕО/ Жена се подложи на първата генна терапия срещу стареене - картинка 1

Истина или поредната скандална история?

Елизабет Париш, жител на Сиатъл, на 45 години, директор на стартъп компанията BioViva, специализирана в областта на биотехнологиите, твърди, че успешно е преминала курс на генна терапия срещу стареене, съобщи Geekwire, цитиран от “Наука OffNews””.

Терапията е фокусирана върху борбата с два добре известни и очевидни ефекта, свързани с процеса на стареене: скъсяването на теломерите и загубата на мускулна маса.

Тексаската медицинска лаборатория SpectraCell вече потвърди успеха на терапията. През септември 2015 г. в лабораторията е взета кръв на Париш за анализ, непосредствено преди започване на терапията. Тогава лекарите установили, че показателят за дължината на теломерите в левкоцитите на жената е необичайно нисък - 6,71 кб (килобази или хиляди базови двойки). В сравнение средно у бебетата, тази дължина е около 8 кб, при възрастните може да достигне до 3 кб, а при старите хора - 1,5 кб.

Когато през март 2016 г., след края на терапията, в същата лаборатория кръвта на Париш отново била анализирана, средната дължина на теломерите на белите кръвни клетки се е увеличила до 7,33 кб. По този начин, левкоцитите на Париш се оказват подмладени с около 20 години. Париш е преминала процедурата в Колумбия, тъй като подобни експерименти са забранени в Съединените щати.

Резултатите от изследванията са потвърдени от две независими организации - Белгийската организация с нестопанска цел HEALES (HEalthy Life Extension Company) и британската Изследователска фондация за биогеронтология (Biogerontology Research Foundation). Резултатите все още не са подложени на експертна оценка.

Втората част от терапията се състои в опит да се потисне производството на протеина миостатин. Той потиска растежа и диференциацията на мускулната тъкан. Образува се в мускулите на животните, а след това се освобождава в кръвта. При човека миостатинът се кодира в гена MSTN. Проучванията при животни показват, че блокирането на действието на миостатина води до значително увеличаване на мускулната маса с почти пълна липса на мастна тъкан.

Ще се окаже ли Елизабет Париш месия и пионер в борбата срещу стареенето или ще се окаже поредната скандална история? Ще почакаме експертните оценки.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове