/ВИДЕО/ Зукърбърг Ви приветства в бъдещето

/ВИДЕО/ Зукърбърг Ви приветства в бъдещето - картинка 1

Целта на Facebook е да позволи на хората по света да споделят всичко с всеки

Целта на Facebook и всички, които работят с и за компанията, е да позволи на хората по света да споделят всичко с всеки, заяви основателят на Facebook Марк Зукърбърг по време на годишната конференция на компанията F8. Това е и основата, на която е разработен новият 10-годишен план на интернет гиганта."Преди години живеехме в свят на изолирани общества. Днес държавите работят една с друга по-лесно от всякога и станахме глобално общество. Пътувайки по света обаче виждам, че хората отново се затварят в себе си и искат да се дистанцират от тези, които не са като тях. Някои искат да блокират интернет, други налагат ограничения в движението на хора, имиграцията и т.н. Когато искаш да промениш света, трябва да си оптимист. За надеждата трябва кураж, за да може да победи страха", коментира Зукърбърг.

"Днес животите ни са свързани. Няма значение дали приемаме бежанци, търсим лечения на болести, борим се с промените в климата. Трябва да имаме куража да видим, че пътят напред е да се събираме заедно, а не да се делим. Ние сме едно общество. Майката в Индия, която иска работа, за да израхнва семейството си. Таткото в САЩ, който иска чиста планета за децата си. Момичето в Сиера Леоне, което иска по-добро здравеопазване. Малкото момче в Сирия, което се опитва да направи най-доброто за живота си. Трябва да работим много и затова нашата работа е много важна, защото даваме глас на хората и им помагаме да се обединяват и да строят мостове помежду си, а не стени", допълни основателят на Facebook.

Краткосрочните планове

Всичко това е и базата на неговия 10-годишен план за развитие на компанията. Той е разделен на три етапа, всеки с различен основен фокус и крайни цели. Първите три години са посветени на ядрото на Facebook - самата социална мрежа. Ще има още подобрения по нея и доразвиване на съществуващите функции. Основният фокус попада в първите пет години на плана.

Там е поставено развитието на шест конкретни отделни приложения - Messenger, WhatsApp, Instagram, Groups, Search и Video. Последните три все още са основна част от самия Facebook и вероятно за сега ще останат такива. Те обаче ще претърпят много сериозно развитие и ще бъдат обособени като ключови елементи от социалната мрежа.

"В началото сме на златната ера на онлайн видеото", коментира Зукърбърг. Според него видеото ще промени света на технологиите така, както мобилните телефони. Основно влияние ще има стриймингът. Компанията ще заложи много на него и обяви, че пуска софтуерен пакет, който ще позволи на програмистите да създават най-различни приложения за стрийминг на живо във Facebook, например от дронове.

Messenger също ще продължи по пътя ви на преобразяване в самостоятелна платформа за комуникация. "Никой не иска да инсталира отделно приложение за всеки бизнес или услуга, която иска да използва. Трябва да можеш просто да им изпращаш съобщения", смята Зукърбърг. Той официализира пускането на чатботове - автоматизирани алгоритми, които ще могат да водят базови разговори с потребителите по съответни теми.


Дългосрочната мисия

Макар че бяха посочени в плана, Зукърбърг не каза нищо за предстоящето развитие на WhatsApp и Instagram. Вместо това се насочи към крайната цел - трите основни сфери, върху, които Facebook ще работи в рамките на следващото десетилетие: Свързаност, Изкуствен интелект и Виртуална и добавена реалност.

В момента има 4 млрд. души по света, които не използват интернет, посочи Зукърбърг. Има три причини. Първата е, че за 1 млрд. от тях, просто няма достъп до мрежата. За друг 1 млрд. души, мрежа има, но те нямат финансовата възможност да си позволят абонамент. А за останалите 2 млрд. души има всички условия, но те просто не виждат причина да използват интернет. Затова Facebook работи по добре известните вече проекти за разпространение на интернет достъп чрез дронове, помага за намаляването на разходите на телекомите и намаляването на трафика от приложенията. Услугата Free Basics, която цели да покаже на хората ползите от интернет, пък вече се използва от 25 млн. души в 37 държави, допълни още Зукърбърг.

Втората основна цел в 10-годишния хоризонт е развитието на изкуствен интелект. Занапред Facebook ще може да "чете" статиите и да "вижда" снимките и видео клиповете, за да разбира тяхното съдържание. Това ще позволи на социалната мрежа да подбира по-релевантно и смислено съдържание за всеки потребител. Освен това Facebook иска да създаде системи, които са по-добри от хората в анализирането и разпознаването на обекти, лица и т.н., допълни Зукърбърг.

Третата цел е виртуалната и добавена реалност. Тя може да бъде най-социалната платформа, защото ще позволи на двама души, които физически са далеч един от друг, да се "видят" на едно и също място и например да играят заедно във виртуален свят или да работят. Зукърбърг посочи и най-голямата си амбиция, за която сподели, че "ще се наложи да поработим доста, за да се случи". А именно сегашните обемисти комплекти за виртуална реалност да бъдат заменени от най-обикновени на пръв поглед очила, които да комбинират в себе си виртуална и добавена реалност.

"Добавената реалност ще ни даде още много възможности. Вместо да си показваме дребни снимки на екраните на телефоните, ще може да ги "разпъваме" на огромни трансперанти пред очите си. Физическите обекти като телевизори например ще могат да изчезнат и да бъдат заменени от приложения за по един долар", прогнозира още той. За да се случи всичко това обаче, не само Facebook, но и всички партньори на компанията ще трябва да положат още много усилия и да работят съвместно за постигането на общите цели, отново подчерта за финал Зукърбърг. Само така след 10 години светът ще може да е обединен и да се наслаждава на ползите от новите технологии, смята той.

Междувременно се работи върху приложение за бързо и безпроблемно адаптиране на уеб съдържание за пускане на бързи статии в сътрудничество с WordPress.

източник: www.dnevnik.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове