/ВИДЕО+СНИМКИ/ Аз съм куче, а ти? Продължението!

Днес се проведе вторият протест за защита на животните в България

4/ Днес се проведе вторият протест в защита на бездомните животни, естествено продължение на протеста от миналата седмица.


Протестиращите се събраха пред сградата на Столична община. Освен гигантски плакати, организаторите влезнаха в образа на кучета, затворени в клетки с маски на лицата, показаха нагледно какво се случва с животните в приютите, не само на територията на столицата, а и в концлагерите в цялата страна.

Поговорих с организаторката на протеста- Габриела, младо момиче, но с огромно желание да помага. Тя също бе в образа на беззащитно куче.

 

-Защо кръсти протеста така?
 
„Аз съм куче“ е символично заглавие! Първото, което ни провокира да изберем точно това име, беше изказването на бившата (вече) управителка на общинския приют в Сеславци, която на въпроса й, зададен от Господари на ефира, дали би живяла в подобни условия, отговори, че не е куче. Смятам, че всяко живо същество има еднакво право на живот в благоприятни и подходящи условия, особено ако това същество е изцяло отговорност на нас, хората. Кучетата в общинските концлагери не могат да се борят за правата си, но ние можем и ще бъдем гласа им докрай! „Аз съм куче“ цели да покаже на обществото, че няма значение дали в този „затвор“ са затворени кучета или хора, ужасните условия са едни, жестокостта към „затворниците“ е една, нарушаване правото на живот – също! Много кучета са повече „хора“ от повечето хора! Ние избрахме да се борим за тях!

-Каква е личната ти позиция за бруталното отношение към бездомничетата?
 
Необясним за мен е фактът, че едно разумно същество (човекът) си позволява да проявява жестокост и насилие над по-слабите, в случая бездомните животни – безгласните... От миналата година вече има зоополиция в България, но уви, тя все още не работи. Всеки си прехвърля топката и не само това, служителите на МВР дори не знаят има ли, няма ли.. Мит!
Хубава работа, ама българска! Докато съзнанието ни не се отвори до такава степен, че да уважаваме правото на живот на другите, никога няма да достигнем до промяната, към която се стремим. Не са само бездомните, агресията на хората е насочена към всички животни. Рано или късно тази агресия се прехвърля върху по-слабите хора или близките. Всеки един трябва да носи отговорност за действието си или бездействието си. Този протест се организира, защото НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА БЕЗДЕЙСТВАМЕ!
-Разкажи ми от колко време се бориш за правата на бездомничетата, от колко време си се
захванала с това?
Винаги съм била защитник на животните! Винаги още от малка съм търсела контакт с всяко бездомниче, носила съм храна, прибирала съм и т.н. Като абсолютен активист без право на избор и без време за мислене се занимавам от близо 2 години.
-Ти си млад човек, за какво мечтаеш, какво искаш да постигнеш?
 
Мечтая за спокойствие и хармония – това е абсолютното щастие за мен. Мечтая един ден хората да осъзнаят колко крехки са всъщност и че развитието на вида ни би продължило само ако се стремим към опазване на околната среда и видовете, които пребивават в нея. Мечтая да няма пострадали от човешката жестокост животни. Мечтая ние, хората, да бъдем по-осъзнати и разумни. Мечтая един ден да бъда създател на спасителен център за бездомни животни, където болните да се лекуват безплатно, а на „агресивните“ да се обрьща по-специално внимание и да се работи с тях в насока – корекция на поведението , тьй като смятам, че агресивни животни няма, има „психично разстройство“ (също, както при хората), което може да се дължи на неправилно възпитание, умишлено създадена агресия чрез поощряване на това поведение, стрес или пост причини, които е редно да се търсят. Моето куче беше едно от тези, набедено за агресивно. Всъщност, никак не е! Живее с котки!
Мечтая да обиколя света! Разбира се, с кучето ми и раница на гърба!
-Смяташ ли, че е възможно нещата да се подредят и да променим отношението на хората към
животните?
 
Предпочитам да вярвам! Мисля, че на повечето хора им липсва информираност. Ако се опитат да приемат и да осмислят тази информация, много хора биха променили отношението си към животните. Ако, например, постигнем едно от исканията си на протеста, а именно свободен достъп до общинските приюти за всички граждани и неправителствени организации, много хора, които не харесват кучета, биха могли да отидат като доброволци, за да положат някакви грижи, да нахранят някое куче, да разходят или просто дори само да ги погледат. Убедена съм, че ще променят мнението си за тях. Кучетата са наши приятели! Не мога да повярвам, че има хора, които не ги обичат!
-Каква бе целта на този пърформанс?
Изиграхме реалността в кучешките приюти. Ние сме кучета, но и хора в клетки! Показахме, че няма разлика! Страданието и болката там са едни и същи за всеки, който е от другата страна.
Подготвили сме пърформанс с кучешки клетки. Ще изиграем реалността в кучешките приюти. Ние сме кучета. Хора в клетки! Показахме, че няма разлика! Страданието и болката там са едни и същи за всички!
Внесената протестна декларация гласи:

ДО: г-жа Йорданка Фандъкова -
Кмет на Столична община,
ДО: г-н Елен Герджиков -
Председател на Столичен общински съвет,

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно: Очевидни финансови злоупотреби в ОП Екоравновесие и умишлена проява на жестокост към гръбначни животни от общински служители

Уважаема г-жо Фандъкова,
Уважаеми г-н Герджиков,

Във връзка със санитарните условия в софийските общински приюти,качеството на извършваните върху животни медицински манипулации,крайно жестокото отношение към животните в тези обекти и грубото нарушаване на граждански права чрез ограничаване на достъпа на граждани и организации с нестопанска цел и предмет на дейност защита на животните,които права са регламентирани и гарантирани със закон.Във връзка и с очевидното несъответствие между бюджет,материална база и постигнати резултати

Настойчиво призоваваме за:
1. Незабавно прекратяване на затварянето на животни в общинските „приюти”, докато последните не се приведат към всички изисквания на законите и Наредба 41.
2. Незабавно осигуряване на широк свободен достъп до заварените в незаконните „приюти” кучета - осигуряване на ежедневен достъп на граждани, граждански организации и доброволци и наблюдение и участие в цялата грижа за животните. 
3. Масова осиновителна кампания за затворените в „приютите” животни, както и незабавно връщане на прибраните кастрирани, които имат лица под надзора, под грижите на попечителите им. 
4. Незабавно прилагане на препоръчаните от Световната здравна организация мерки за справяне с явлението „бездомно куче”- връщане към програмата „кастрирай и върни” и масирани мерки за регистрация и контрол над домашните животни с цел веднъж завинаги да се пресече новият приток на животни, безкрайното им страдание и наливането на публични средства без резултат. 
5. Назначаване на проверки и наказание за отговорните лица , злоупотребявали,проявили безотговорност,безстопанственост,отклонявали публични финансови средства и допуснали жестокостите, довели до смърт или страдание на животните в общинските обекти.
6. Незабавна оставка на Мария Бояджийска, зам. кмет по Екология, пряко отговорна за всички изброени дръзки закононарушения.

Борете се за промяна! Ние сме техния глас!

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове