/ВИДЕО+СНИМКИ/ Аз съм куче, а ти?

Започнаха протестите в защита на бездомните животни в България

4/ Днес се провежда национален протест пред Министерски съвет. Протестът включва представители на тридесет организации в България, които се борят от години за извоюване на права на животните.

На всички им дотегна да гледат безбройните безчинства. Лесно бихме могли да сравним приютите с концлагери.

Екипът на No Comment подкрепя организираните протести за защита на животните.

 

 

 

Кражби, източени милиони, всекидневно умиращи животни, болести, нехуманни условия за живот и какво ли още не. Хората решиха ясно да заявят, че повече няма да търпят подобен гнусен театър.

Попитах столичния общински съветник Марта Георгиева каква е причината да бъде на протеста.

Защото е много страшно за едно общество, когато институциите реално са извършители на престъпления и то такива, които отнемат живот. От там идват всички проблеми, защото животът престава да бъде ценност и започваме да задаваме множество въпроси, когато е късно, когато има вече убити деца, възрастни хора и беззащитни души.

За мен основната кауза е обществото да се превърне в по-хуманно

 

Протестната декларация, която ще бъде връчена на премиера Борисов гласи :

ДО
Г-н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Д Е К Л А Р А Ц И Я
от участниците в Протеста, състоял се на 11.03.2016г. пред Министерски съвет срещу беззаконието,злоупотребите, насилието и жестокостта в общинските приюти в София и страната.
Уважаеми г-н Министър-Председател,
Министърът на земеделието и храните и Министърът на вътрешните работи системно абдикират от функциите си да прилагат законите на страната и Наказателния кодекс спрямо кметовете на общини, които носят отговорност за масовата смърт на животни в общинските обекти.
Настояваме пред Вас, да изискате от подчинените Ви институции да спазват законодателството на Република България: 
1.МЗХ и контролният орган Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да спазват Закона на защита на животните (ЗЗЖ) и да извършват ефективен контрол за стриктно спазване на Програмите за овладяване на популацията на бездомните кучета, задължителни съгласно същия Закон. Задачата им е налагат санкции на кметовете, които не спазват Закона и Програмите, а не да прикриват нарушенията им! 
2. МЗХ и БАБХ да разпоредят незабавно прекратяване приема на бездомни кучета в общинските приюти, чиито условия не отговарят на изискванията на Закона за защита на животните, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Наредба 41 за приютите и Решение №12637 /25.11.2015г./ на ВАС, с което съдът окончателно постанови,че приютите от открит тип са незаконни. Вече четвърти месец Решението на ВАС не се изпълнява от Министъра на земеделието и храните и от кметовете на общини! 
3. МЗХ и БАБХ да разпоредят незабавно осигуряване от страна на кметовете на общини на свободен достъп и обществен контрол в приютите съгласно чл.43, ал. 1, т.4 и 5 от ЗЗЖ. Незаконните правилници на софийските приюти в „Горни Богров” и „Сеславци” и в други градове в страната, които действат от години с одобрението на БАБХ и кметовете да отпаднат. Да се изработят нови правилници, които отговарят на горецитираните изисквания на Закона за свободен достъп на граждани и обществен контрол. 
4. МЗХ, МВР и прокуратурата да наложат цялата строгост на закона спрямо кметовете, допуснали жестокостите, причинили смъртта на стотици хиляди кучета в общинските обекти. В доклада на зам.кмета на София Бояджийска са отчетени 5495 кучета, предадени на екарисаж само за 2015г.!!! 
5.МЗХ, МФ, МВР и прокуратурата да наложат цялата строгост на закона спрямо кметовете, допуснали злоупотреба с обществени средства. Съгласно горепосочения доклад в София бездомните кучета са намалели, а средствата са увеличени без обосновка и достигат вече 2,5млн.лева!!!
От приемането на ЗЗЖ през 2008 г. до сега, кметове на общини не предприеха постановените от законите мерки за овладяване на популацията на безстопанствени кучета, чрез прилагане на единствения законен, хуманен и доказано ефективен метод за ограничаване на популацията на бездомни животни – „Кастрирай и върни“, предписан от Световната здравна организация. Поради този факт ние сме убедени, че общините са заинтересовани проблемът с бездомните кучета да не намери решение, за да продължават да източват средства от общинските бюджети за сметка на българските граждани и животните.
Убедени сме също така, че след като от 2008 г. до сега, БАБХ не 
предприе предвидените по закон мерки за ефективен контрол над българските общини, както и за цялостно прилагане на хуманното 
отношение към животните, тази Агенция не е достатъчно компетентна и/
или достатъчно независима да изпълнява законовите си задължения.

Затова настояваме и за създаване на специализирана структура 
за хуманно отношение към животните, която да има координиращи и контролни функции по отношение на структурите на Министерство на земеделието и храните, БАБХ, Министерство на околната среда и Министерството на вътрешните работи, за да бъдат санкционирани нарушителите и да бъдат предотвратявани безсмислените и общественоопасни жестокости, вместо да се прикриват. 
Уважаеми г-н Министър-Председател, 
Вярваме,че ще предприемете необходимите действия за прекратяване на беззаконията, злоупотребите, насилието и жестокостта в общинските обекти!
Животните не могат да се защитят!Ние сме техния глас!

 

„Аз съм куче“ е името на протеста, който ще се състои на 17.03 от 9 ч. пред Столична община. Той обхваща сериозния проблем с приютите в общината. В него ще се включат основно софийските организации. Протестът ще бъде своеволно продължение на първия.

Организаторите застават заедно, защото каузата е обща.

Изискванията на НПО Организации към правителството гласят:

1.Незабавно прекратяване на затварянето на кучета в общинските „приюти”, докато последните не се приведат към всички изисквания на законите и Наредба 41.

2. Незабавно осигуряване на широк свободен достъп до заварените в незаконните „приюти” кучета - осигуряване на ежедневен достъп на граждани, граждански организации и доброволци и наблюдение и участие в цялата грижа за животните.

3. Масова осиновителна кампания за затворените в „приютите” кучета, както и незабавно връщане на прибраните кастрирани животни, които имат лица под надзора, под грижите на попечителите им.

4. Незабавно прилагане на препоръчаните от Световната здравна организация мерки за справяне с явлението „бездомно куче”- връщане към програмата „кастрирай и върни” и масирани мерки за регистрация и контрол над домашните кучета с цел веднъж завинаги да се пресече новият приток на животни, безкрайното им страдание и наливането на общински пари без резултат.

5. Наказание за отговорните лица, допуснали жестокостите, водещи и до смърт на животните в общинските обекти.

Бъдете съпричастни, бъдете и Вие техния глас! Ако не направим нещо за страната си- няма кой друг да го направи!

Спрете произвола, стоп на гаврата с животни! Не е забавно, а чудовищно!

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове