/ВИДЕО+СНИМКИ/ Сирийски Кюрдистан - мит или реалност?

/ВИДЕО+СНИМКИ/ Сирийски Кюрдистан - мит или реалност? - картинка 1

Декларацията на федерацията е истински шамар в лицето на целия свят

Сирийските кюрди обявиха федерален регион в Северна Сирия.

Сирийската кюрдска партия Демократичен съюз представи плановете за създаване на федерален регион. Говорителят на политическата сила Науаф Халил заяви, че партията не защитава създаването на населен само от кюрди регион, а за територия, в която няма проблем да живеят представители на туркмените и арабите.

Кюрдите са най-голямото етническо малцинство в Сирия, съставлявайки над 10% от населението на страната по времето преди войната, когато 23 млн. души населяваха близкоизточната държава.

Те са концентрирани в бедната провинция Хасеке, вклинена между границите с Ирак и Турция.

Сирийските кюрди сериозно укрепиха позициите си в Северна Сирия по време на гражданската война, завоювайки територия от ислямистки бунтовници, и обявяващи своя цивилна администрация в районите, които са под техен контрол. Федерален регион може би е първата крачка към създаване на автономен регион, подобен на този, който кюрдите създадоха в Северен Ирак и чиято територия на практика е отделна държава. Кюрдите могат да оповестят създаването на други федерални региони и на други места в Сирия, което да доведе до разделянето на пострадалата от войната страна.

Създадената федерация със сигурност разгневи не само Турция, а и още заинтересовани страни. Анкара определя ПДС като терористична организация. От своя страна военното крило на ПДС води битката срещу екстремистите на Ислямска държава. По-голяма част от сирийско-турската граница сега е под контрола на доминираните от ОЗН Сирийски демократични сили. Този съюз от кюрдски, арабски и християнски сили се разграничава както от сирийското правителство, така и от основната опозиция в страната.

Решението на сирийските кюрди е взето, след като не бяха допуснати до възобновените в Женева мирни преговори за Сирия.

Кюрдите знаят, че преговорите между бунтовниците и режима са безнадеждни. Темпото на войната в никакъв случай няма да се забави. Башар Асад няма да се съгласи на компромис. Диалог между страните е почти невъзможен.

Процесът на ликвидиране на Сирия започна със създаването на тази федерация. Какви са бъдещите шансове обаче на тази федерация да оцелее?

В продължение на много години, кюрдите са преследваното малцинство. Репресии, културни и политически. За съжаление кюрдите са разделени в четири страни- Сирия, Ирак, Турция и Иран. Шансовете да спечелят собствена независима държава са нищожни.

В Северен Ирак кюрдите се възползват от смъртта на Саддам Хюсеин и нестабилността на централното правителство в Багдад. Сега сме свидетели на подобен процес в Сирия.

Сирия също загуби контрола върху правителството си и съответно кюрдите се активизираха и поеха съдбата си в свои ръце. Геополитическото разположение на сирийските кюрди е доста по-неблагоприятно, сравнено с това на братята им в Ирак.

Има доста основания да се твърди, че Турция от своя страна насърчава Ислямска държава, включително с купуването на евтин петрол. Дори се случва Турция да бомбардира кюрди, които се борят срещи ислямистите. Турция е дълбоко обезпокоена от искането на кюрдите да бъдат независими, тъй като 20 процента от населението й е именно с кюрдски произход.

Сирийските кюрди се борят да изградят бъдеще, докато всички останали сили рушат. За да продължат да градят обаче, ще им е необходимо признание от двете големи- Русия и САЩ.

Заради възникналото напрежение между руснаци и турци, можем да си обясним защо Руската федерация подкрепя федералните амбиции на кюрдите. Руснаците първи откриха посолство там.

Декларацията на федерацията е истински шамар в лицето на целия свят.

Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив показа ясно, че са разгневени от случващото се. Всичко предвещава нарушаване на целостта на Сирия и образуване на нови независими райони. Иран е също толкова притеснен от борбата за независимост.

Кюрдите, дълго потискано малцинство в Сирия, се възползваха от хаоса на войната, за да придвижат напред целта си за автономия.

Пътят е дълъг, но извървяването му може би не е чак толкова невъзможно. 

Времето ще покаже!

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове