/ВИДЕО+СНИМКИ/ Право и Дайчово хоро в Европейската комисия

В навечерието на 3-ти март!

4/ Точно в Деня на Баба Марта - 1-ви март – и в навечерието на Деня на Освобождението на България 3-ти март Кристалина Георгиева поведе право хоро в централата на Европейската комисия Берлемон. С него тя даде началото на Българските дни в Европейската комисия в Брюксел, които се организират за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия по случай Националния празник на страната,предаде Фокус.


На хорото се хванаха и най-смелите гости на събитието, сред които посланици на страни-членки на Европейския съюз, евродепутати, директорите на дирекции "Бюджет" и "Човешки ресурси" в Европейската комисия. Музикалният съпровод на вечерта осигури оркестър "Унисон", в който участват живеещи в Белгия българи.


"Радвам се, че с течение на времето днешното събитие се превърна в неизменна част от нашия живот в Брюксел. Първата причина да сме заедно тази вечер е да се преклоним пред тези, които са дали живота си да бъдем свободни и да се наричаме българи. Трябва да знаем откъде идваме, за да знаем накъде вървим.", каза Кристалина Георгиева в навечерието на 3-ти март. Тя допълни, че втората причина е да си разменим мартенички за здраве, като специално благодари на колегата си Витенис Андриукаитис, комисар по здравните политики, който побърза да се закичи с мартеница. Третата причина е изложбата на Калия Йорданова-Братанова "Незабравени шарки", която гостува в Европейската комисия по повод на Българските дни.


Изложбата-живопис включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от древната сила на български шевици и орнаменти. Авторката, заедно с Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, лично разказаха пред гостите какво е вдъхновило творбите.


Официалната част продължи с танци на клубове "На хорото в Брюксел" и "Светулка" от Антверпен. Младежите и девойките, пременени в традиционни носии, изпълниха хората Елено моме, Панагюрска копаница, Шопски танц, Варненски танц, Северняшки танц, Селско шопско хоро.


Между 8 и 11 март Българските дни продължават с обедни менюта с българки ястия в столовата на Европейската комисия. Служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове