/ВИДЕО+СНИМКИ/ Пътешествие до люлката на древните цивилизации

В миналото Александрия е важен център на елинистичната цивилизация и остава столица на римската и византийската цивилизация в продължение на 1000 години

Александрия е пристанищен град на брега на Средиземно море в Северен Египет.

Основан е през 331 г. пр.н.е. от Александър Велики. Днес е вторият по големина град и основен икономически център в Египет, простиращ се на около 40 километра по крайбрежието на Средиземно море.

Александрия е най-голямото морско пристанище на Египет, което обслужва 80% от вноса и износа на страната, важен индустриален център и туристическа дестинация, разказват от pateshestvenik.com

 

В миналото Александрия е важен център на елинистичната цивилизация и остава столица на римската и византийската цивилизация в продължение на 1000 години, докато мюсюлманите не завладяват Египет.

Елинистична Александрия е известна с великия фар – днес на остров Фарос, който e едно от седемте чудеса на древния свят. Голямата библиотека на Александрия също е едно от притегателните места в древността. По време на Римската империя градът заема второ по големина и значение място и също така е известна арена на много исторически събития, чиито герои са Клеопатра, Юлий Цезар, Марк Антоний, Гай Октавий и други.

 

Цялата тази митична история на древните цивилизации, дали началото на съвременността ни, е потопена на морското дъно след поредица от земетресения, цунамита и други природни катаклизми. 1600 години по-късно на света му става ясно, че този мултикултурен музей, съхранен на дъното на Средиземно море, все още пази спомените от древните цивилизации.

В края на 18 век градът се радва на икономически подем, което го извежда на челните места в световната икономика. Превръща се в основен корабоплавателен и търговски център, който има своето значение и до днес. След този подем днешният египетски град започва малко по малко да възстановява отлежалите на средиземноморското дъно исторически богатства.

 

През 90-те години на миналия век започва проект под ръководството на Висш съвет за антиките, който има за цел да проучи потъналите останки и да изведе това, което има историческо значение. От изследването на Източното пристанище на Александрия става ясно, че може да се направи цялостна картина на потъналата кралска резиденция. Открити са 1300 находки и са направени общо 6 зони с голямо историческо значение.

 

С помощта на ЮНЕСКО известната в древността библиотека на Александрия е възстановена с модерна такава и днес жителите и гостите на града могат да се докоснат до библиотека “Александрина”, която грижливо пази някои от древните ръкописи.

 

Съвременна Александрия има над 40 религиозни сгради, които са притегателна сила за туристите.

Музеите представят много от потъналите исторически съкровища, доказателства за древните цивилизации, които са се развивали на това място в миналото. Белегът на арабската култура е изключително голям и това също е част от чара на средиземноморския град.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове