Вирусът Зика еволюира

Вирусът Зика еволюира - картинка 1

Топ учени изследващи вирусът Зика твърдят, чемикроцефалията и синдромът на Джулиан-Бар са само някои от най-видимите болести, предаващи се чрез вируса,предава Ройтерс. Тази теза, се подхранва допълнително и от скорошни открития за сериозни инфекции на мозъка и гръбначния мозък на хора, които са …

Топ учени изследващи вирусът Зика твърдят, че

микроцефалията и синдромът на Джулиан-Бар са само някои от най-видимите болести, предаващи се чрез вируса,

предава Ройтерс. Тази теза, се подхранва допълнително и от скорошни открития за сериозни инфекции на мозъка и гръбначния мозък на хора, които са били засегнати от вирусаЗика е най-често срещана в тропическия климат и се пренася от човек на човек, само чрез ухапване от женски комари.

Новите предполагаеми болести могат да причиняват парализа и перманентни увреждания

клинична картина, която изисква още по-бързо изработване на ваксина против вируса.

Подозрението, че вирусът действа директно на нервните клетки, започна след аутопсия на абортирали ембриони, която показва че вирусът се разпространява в мозъчната тъкан.

Други аномалии свързани с вируса включват увреждане на плацентата, фетална ретардация и увреждания на централната нервна система.

Лекарите също се притесняват, че излагането на детето със Зика в утробата на майката, може да причини скрити дефекти като поведенчески проблеми и проблеми с ученето, които не се забелязват веднага след раждането.

Според учените има основания да се смята, че вирусът еволюира и може да прерасне в нов много по-силен вирус, който да причини глобална пандемия.

Вирусът засегна десетки хиляди жители през миналата година, като най-голямо разпространение се забелязва в страните от Южна Америка. Новините от заразените страни принудиха Световната търговска организация да обяви глобална здравна заплаха, през Февруари миналата година.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове