a_mob.png

Какво разказва един загубен депутатски фиш за заплата?

Какво разказва един загубен депутатски фиш за заплата? - картинка 1
Снимка: Димитър Горов депутат от "БСП - Лява България"
a_angry.png

Вижте какви пари получават и какви сметки плащат родните ни депутати!

В редакцията на  No Comment получихме прелюбопитен фиш за депутатска заплата. Изпрати ни го читател, който твърди, че го е намерил случайно, пред една болница.
Това е фиш за заплата на депут от "БСП - Лява България" и откъм сумите, които получава няма никаква изненада. Депутатските заплати - заслужени или не, - са публични, тяхната стойност се гласува в пленарна зала и представлява точно три пъти средната работна заплата за страната. Върху тази сума се трупат проценти за клас прослужено време и пари за работа в комисиите. Ако е председател или зам. председател на парламента или на някоя от комисиите - още!
Но! Както винаги, има едно голямо "но", а в случая и няколко малки. В този фиш няколко неща веднага се набиват на очи.

Депутатът Димитър Горов се осигурява срещу евентуална трудова злополука, за което е платил сумата от 18, 20 лв.

Вероятно всички депутати го правят, но веднага възниква въпросът каква точно трудова злополука може да преживее един депутат?! Работата му е да стои в парламента, да участва в законодателна дейност, в работата на комисиите (в този случай две) и да натиска бутона за гласуване.
Този ред от депутатския фиш предизвика у нас някои притеснения.

Очевидно, съществуват редица рискове за депутатската кожа, за които ние, простосмъртните, дори не подозираме!

Например, народният избраник може да се набоде на химикалка по време на някой ожесточен спор в комисиите. Или може да се подхлъзне на  път за трибуната и да вземе да потроши някой депутатски глезен. Или - не дай, Боже,  - да му заседне пръста на бутона при някое от гласуванията и да се наложи да му бъде оказана спешна медицинска помощ! Санким, на депутата единият пръст му е работен инструмент, нали? 

Загубен фиш на улицата, за получено месечно възнаграждение, на депутата Димитър Горов

Ще кажете, заяждаме се на дребно, такъв е законът. Вярно, на дребно е, затова да видим другото по-"едро"!

Както знаете, парламентът плаща с нашите данъци сметките за комунални услуги в служебните жилища, които депутатите обитават по време на престоя си в София.

Забележете т. 399 във фиша, в която е записано "ТЕЦ м. 3 – 33.04 лв.". Сега бягайте в кухнята, извадете от тефтера вашата собствена сметка за м. март 2016 г. и проверете какво пише там. Освен ако не обитавате боксониера 4 на 5 метра, бас ловим, че сте платили някъде между 100 и 250 лв.! Толкова е средната сума за повечето българи на месец през зимния сезон.

Очевидно, депутатите се топлят по цени от комунизма!

В т. 401 на същия фиш са записани 2 лв. за дялово разпределение, а под него - ВОДА - 2.09. Почти прекрасно, нали? Както се казва, дай, боже, всекиму такива сметки, но уви!

Общо, консумацията на депутата Горов на вода и топло за месец март (който беше един от студените тази година!) е 36 лв. Разбира се, ние не допускаме, че е стоял на студено, нито, че не се е къпал! Не си го и помисляме даже, все пак е депутат и се среща с хора, трябва да има добра лична хигиена. Обаче, кубик вода в столицата струва 1.76 лв. с ДДС-то! Следователно, ако приемем, че се е къпал поне веднъж на ден, излиза, че всички българи плащаме баснословни суми за топла вода и парно, а за родните депутати, получаващи средно по около 5000 лв., цените са различни?

Алоу, Топлофикация? Кой плаща реални сметки и кой - завишени?

Може би, без да иска, г-н Горов, губейки своя фиш пред столично здравно заведение, дори не е предполагал как ни осветли по въпроса 

защо депутатите не разбират и не живеят с проблемите на своите избиратели?

Както е казал народът „ситият на гладния не вярва“...

Благодарим ви за всичко, господа народни представители!    

/29

Коментари 36

 • #36
  Стоян -

  Не е виновен този, койте яде баницата..., нататък си го знаетете! Като седите и чакате - така ще е...

 • #35
  vv -

  Водоснабдяване Дунав ЕООД-Разград-средна нетна заплата 450лв.Ашколсун на депутатите.

 • #34
  Ни3ко -

  До Дд, страно но никой друг не плаща 33 лв. парно за спрени и изключени радиатори. Дд? минималната цена за такса мощност(само за това че тръби минават) на боксониера 45 кв. е 55-60 лв. Явно другаря горов плаща таксас мощност за общинса маза 12 кв! Дд, види се, че не са ти ясни нещата. Жанет ли се казваш?

 • #33
  ,,, -

  byrobocop,, и на мен ми беше странно в началото, но сега свикнах.

 • #32
  byrobocop -

  ◄# 30 ► Знаеш ли над 40 години и аз съм работил в държавни предприятия, но сега за първи път научавам че има такива предприятия в които при неизтекъл месец ведомостите за заплатите вече да са готови, а фишът поне в тези предприятия където аз съм работил е копие на ведомостта

 • #31
  Дима -

  Миленке(с номер 6), Горов да не е съпругът ти, че така аналитично хлъзгаво мислиш?! :)

 • #30
  ,,, -

  byrobocop, моята заплата също е месец за месец и аз имам фиш за април, а месецът не е свършил. Държавна работа работя.

 • #29
  byrobocop -

  Нещо не ми се връзва всичко това фишът е за април 2016 месецът още не е изтекъл днес е едва 29/04/2016 а доколкото знам заплата се изплаща в месеца следващ този в който се работи или освен ако в Народното Събрание такава е практиката ведомостите за месеца да са готови в средата месеца и да се изплащат заплати преди изтичане на месеца. В такъв случай в мене възниква въпросът дали вече не са им изплатени заплатите до края на годината или до края на мандата.

 • #28
  kk -

  да е*а и сапуна тъп един снайпер и да мрът мамка им :@

 • #27
  Митака -

  За съвсем други неща трябва да им се иска сметка на нашите политици. Това вашето журналистическо вдигане на прах е като да ходи някой гол по улицата, а ние да обсъждаме каква проява на лош вкус е, че не носи шапка.

 • #26
  ,,, -

  Към Филипов: Че кое му е странното на трудовия стаж. Аз съм на 30 и имам 12 г. трудов стаж., както и висше образование.

 • #25
  Драгомир Емилов -

  Удръжката за Трудова злополука е задължителна вноска по КСО която всички които се осигуряваме по трудови и приравнени на тях правоотношения плащаме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, така че стига сте дрънкали глупости защо се бил осигурявал депутата за ТЗ, това най-вече се отнася за неграмотните журналисти.

 • #24
  Филипов -

  Как 71 набор има 23 години трудов стаж ?

 • #23
  Станислав -

  А не мога да разбера защо се коментира въобще трудовата застраховка? Кого го интересува защо човекът се е застраховал? Преценил е, че така е по-добре - направил го е. Аз дори да работя в офис също бих се застраховал..защо не?

 • #22
  Пен4о -

  Хм ..,,

 • #21
  кибик -

  Да живее кумунизма ! За когото и да гласувате-гласувате за нас...............

 • #20
  Росица -

  Извинете - исках да напиша 3.000 лева

 • #19
  Росица -

  Вие вижте колко плаща за пенсионно облагане. Махат си тавана за пенсиите и върви ги гони после. Никой няма да съчувства на човек с 200 лв пенсия, при положение че неговата сигурно ще е 3.00 Ужас! не ме се мисли!!! Няма така държава!!!!

 • #18
  Shturcho -

  Към Георги =17. Цената на дневната енергия с ДДС към ЧЕЗ е 0,20658 лв/kwh

 • #17
  Георги -

  Някои от вас знае ли че половината от селата в България плащат електроенергия та на една тарифа а електромера е двойнотарифен и не стига че ги крадат ами ако искаш да го направиш на две тайфи трябва да подадеш молба и да платиш 7 лева. Тези хора плащат всико на дневна тарифа 0,18452 лв./кВтч;

 • #16
  stef -

  zabravte i 800 leva zaem koito e ydarzan ot bankata

 • #15
  ... -

  А вие от къде знаете, че това не са сметките за общинското жилище например? На кой нормален човек му удържат директно пари от заплатата за сметки, освен ако не живее в такова жилище? И защо изобщо смятате, че този фиш е истински?

 • #14
  чч -

  За февруари и март сметките за отопление са завишени,явно с това завишение са платили на депутатите ни мили парното! Къде е г-жа омбутсманката,която уж се зае да оправи нещо си около топлофикацията!Вместо да търсите пари за великден,че нямало за всички пенсионери,да бяхте се поинтересували,какви са сметките и защо са завишени!Ето ги парите,дето ги търсите! В момента ни управляват частни партии,с частни интереси!Глупаците да ходят да гласуват за тях,и да не се чудят,защо сме на такова ниво на развитие!

 • #13
  Александър -

  Добре де, нали на практика ние ги плащаме тези сметки. Искате да са по-големи ли? :)

 • #12
  Audio -

  Аз даже се учудвам, че въобще му удържат някакви пари за парно и вода. Токът не фигурира във фиша, сигурно той е безплатен.

 • #11
  Audio -

  Аз даже се учудвам, че въобще му удържат някакви пари за парно и вода. Токът не фигурира във фиша, сигурно той е безплатен.

 • #10
  Димитър Попов -

  Милена, а защо пък ти се опитваш да изкараш депутата света вода ненапита. Завършил е училище на 18 години, две години(евентуално) в казарма (зачита се за стаж)... Може да е учил задочно депутатът...И аз например, съм бил осигуряван през целия си трудов живот. Получава му се сметката. Но друго е важното- двойният стандарт. Парно, ток, вода, да не говорим за прословутия депутатски стол- всичко е в пъти по-евтино. Защо, бе? Трябва де се намали броя на тия хрантутници.

 • #9
  Пламен -

  #6 Милена-Аз съм на 42 години и взимам 24% ко се чудиш толкова нямах 19

 • #8
  Теодор -

  До #6 Милена Миленке - казармата СЕ зачита за трудов стаж!

 • #7
  Дд -

  Е това е адски предубен пасквил. Ако нормален човек разсъждава се сеща 1. Трудовата злопулука- ако някой се интересеву би трябвало да знае, че депутатите работят между 3 и 4 дни в самите сгради на парламента, а в повечето от останалото време са по районите откъдето са избрани и оттам се сещате, че все пак са доста време в пътувания и т.н. Винаги миже да случи някаква злопулука. НиЗКо Фиков! 2. Защо не може някой да си представи, че дадения депутат просто не ползва апартамента по принцип или в момента??? Не за друго, просто страно съвпада цената за парно ако си го спрял или не го ползваш. Пълна пропаганда, че някой е на различни цени! И накрая- не, че са чудни депутатите, но за къде къде по-важни неща трябва да бъдат упреквани! Много долен опит за журналистика!

 • #6
  Милена -

  Няма смисъл да коментирам видяното във фиша, то е ясно.... Само не ми е ясно, как след като още не е свършил месец април, вече има фиш? И кога успя този 45-годишен мъж да напраши 24 години трудов стаж? Със сигурност е ходил в казарма, тя не се счита за трудов стаж. Искрено вярвам, че човекът има висше образование, това приспада още минимум 4 години. После, в годините след 1989 много трудно се намираше работа, при която да те осигуряват.... много ми е странен този фиш.....

 • #5
  До Чуденка Питаща -

  Аз също получавам по 1% на година ДТВ за прослужено време, но не работя в парламента. Минимума е 0,6%, останалото е договорка...

 • #4
  Чуденка Питаща -

  В начисленията в т.28 страно защо на този хубавец са му начислили 23% клас за прослужено време- при коефициент 0.6 на година -колко години е бил депутат този хубавец.Абе я да минават на обществени начала тея мушмуроци.....

 • #3
  Мариана -

  През 1989 -1990 всички много се възмущаваха за привилегиите на тогавашните управници. Демонстрирахме, назидавахме и т.н. Мисля, че тези управляващи ги надминаха няколко пъти, нищо че се пишат за "демократи и се борят за интересите на избирателите си, уж" Не разбирам обаче, защо всички мълчим или може би разбирам, тези които най-много негодуваха след 1989 сега са на скамейката на тогавашните управляващи.

 • #2
  Мария Кабова -

  Ами, то, какво да коментираме!? Каквото и да кажем, все няма да е достатъчно. Благодарим ви за всичко, господа народни представители! ;)

 • #1
  тенев -

  (снимка на Димитър Горов)

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове