Вижте първите клонирани маймуни. Стъпка към клонирането на хора? (видео)

Вижте първите клонирани маймуни. Стъпка към клонирането на хора? (видео) - картинка 1

Хуо Хуо и Ха Ха - са първите клонирани примати

Китайски изследователи вчера показаха първите две клонирани маймуни, което въпреки твърдението на учените, че нямат такива намерения, потенциално проправя пътя за клониране на хора, отбелязва Live Science.

"Мисля, че широката общественост и правителството няма да позволят прехвърлянето на тези методи от примати към хора", заяви Mу-Минг Пу (Mu-Ming Poo), директор на Института по неврология в Китайската академия на науките. Вместо това, целта на създаването на клонирани маймуни е да се използват за проучване на генетични болести при човека, отбеляза Пу, който е съавтор на научната статия, описваща резултатите в списание Cell.

На въпрос от DailyMail дали същият метод може да се използва върху човешките клетки, Mу-Минг Пу отговаря: "Да. А макаците са вид примати, хората също са примати - сега технически бариерата е преодоляна".

Но активисти твърдят, че развитието на метода е притеснително. "Ние сме загрижени, че това е трамплин за създаването на човешки клонинги", заяви д-р Дейвид Кинг (David King) от лобистката група Human Genetics Alert. "Въпреки че изглежда технически трудно, при достатъчно финансови ресурси и амбиция вероятно скоро ще се появи първият, който да опита да създаде клонирано дете".

Маймуните - Хуо Хуо и Ха Ха - са първите клонирани примати с помощта на техниката ядрен трансфер на соматични клетки. Взета е ДНК от ембрион на макак, поставена в яйцеклетка и оплодена изкуствено - образуваният ембрион късно е роден от сурогатна майка.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове