Владислав Панев: Енергийна бомба очаква клиентите на "Топлофикация" догодина

Владислав Панев: Енергийна бомба очаква клиентите на "Топлофикация" догодина - картинка 1

"Най-вероятно ще има 20% поскъпване от януари"

Енергийна бомба очаква клиентите на "Топлофикация" догодина, най-вероятно от 1 януари ще има поскъпване с 20%, заяви съпредседателят на „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“, Владислав Панев пред БНР. 

По думите му проблемът е, че тази година от 1 юли бяха определени цени на база на природния газ от 45 лева на мегаватчас, но в момента цената е близо 80 лева на мегаватчас, а от 1 октомври се очаква да надскочи 90 лева. Тази тенденция се наблюдава в цяла Европа. 

Само за този отоплителен сезон, това е загуба за "Топлофикация" в размер на 270 милиона лева допълнително над сегашните ѝ задължения, които са близо милиард към БЕХ и "Булгаргаз".

"Тоест ако Топлофикация е плащала повече за газта, тя трябва да надвземе тези пари за следващия сезон от своите абонати. Това ще бъде енергийна бомба за потребителите през идващия отоплителен сезон, когато видят изравнителните си сметки", категоричен е Владислав Панев. 

Според него става въпрос за колосални суми, като най-вероятно от 1 януари ще има 20 на сто поскъпване, a ударът няма да е еднократен за абонатите на "Топлофикация".

"Много е вероятно да се окажем не само на студено, но и на мръсно, защото много хора ще минат на отопление с дърва. Проблемът в Европа е, че губим конкурентоспособност с пазари като Бразилия и Индия, където не се плаща за въглеродни емисии", заяви съпредседателят на "Зелено движение". 

Владислав Панев смята, че в бъдеще ТЕЦ Марица - Изток 2 трудно би могъл да работи на печалба и затова този местен ресурс трябва да бъде заменен с друг. 

"Трябва да гарантираме доходите на хората, които са заети с въгледобив в момента, което дългосрочно няма как да се случи", обобщи Панев. 

Той призовава значителни средства да се инвестират в газопреносната мрежа по Плана за възстановяване, за да се осигури възможност на местни производители да продават електроенергия.

"Енергийно бедните потребители трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Това са дребните търговци, които излязоха на пазара на 1 юли, както и тези, които губят конкурентно предимство. Това са и големите енергоемки производители, които не могат да изнасят в момента и дори да продават на българския пазар", каза още Владислав Панев. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове