Властите на Лампедуза: Мигрантите вече тръгват не от Либия, а от Тунис

Властите на Лампедуза: Мигрантите вече тръгват не от Либия, а от Тунис - картинка 1

Т.нар. "горещ" приемателен център за мигранти на острова бе затворен преди няколко месеца след пожар и в момента функционира само частично

Докато италианското правителство фокусира вниманието си върху блокиране на пристигането на кораби с мигранти предимно от Либия, бегълците все по-често тръгват от Тунис и пристигат на италианския остров Лампедуза в малки лодки, пише днес ДПА.

Вътрешният министър Матео Салвини се концентрира върху кораби като "Дичоти", който бе блокиран дни наред миналия месец, след като спаси 190 мигранти в Средиземно море, каза вчера кметът на Лампедуза Салваторе Мартело пред всекидневника "Ла република".

"В същото време на Лампедуза те продължават да пристигат и ние не сме получили никакви указания как да процедираме с тях", каза кметът на най-южния италиански остров, който е по-близо до Тунис, отколкото до континентална Италия.

Т.нар. горещ приемателен център за мигранти на острова бе затворен преди няколко месеца след пожар и в момента функционира само частично. Мигрантите често пристигат индивидуално на бреговете на острова, идвайки от Тунис през морето с малки лодки.

"Салвини се занимава само с военните кораби и с проблемите на Севера. Малцината, пристигащи на Лампедуза, не представляват новина и не могат да бъдат използвани като коз пред другите европейски правителства", каза кметът Мартело.

Името на Лампедуза се свързва с началото на миграционната вълна, когато островът бе първото пристанище, приело десетки хиляди бежанци, бягащи от размириците в арабския свят, предизвикани от Арабската пролет.

Салвини забрани на частни кораби, спасяващи мигранти, да акостират на италиански пристанища, а иска да наложи същата забрана и за кораби на международни мисии, посочва ДПА. /БТА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове