Властта откри незаконен кей на Росенец, ще преосмисли парите за ТЕЦ "Варна"

Властта откри незаконен кей на Росенец, ще преосмисли парите за ТЕЦ "Варна" - картинка 1

Опит за разграничаване от ДПС? "В няколко случая работата на правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган", твърди Валери Симеонов

В опит да се разграничат от ДПС и почетния му лидер Ахмед Доган управляващите заговориха за намаляване на парите за студения резерв за ТЕЦ "Варна", за преосмисляне на държавното финансиране за разширяването на канала по пътя към пристанището към централата и установиха незаконен кей и постройки в т.нар. лятна резиденция на Доган в "Росенец". Всичко това бе обявено от вицепремиера от коалиционния партньор "Обединени патриоти" Валери Симеонов в ефира на "Нова телевизия".

Симеонов посочи тези теми в опит да отхвърли тезата за зависимост между управляващите и ДПС, като заяви, че обществото "много силно се влияе от конспиративните теории". От думите му се разбра, че въпросите са обсъждани на коалиционния съвет вчера и този за студения резерв е срещнал подкрепата на премиера Бойко Борисов. Останалите щели да бъдат обсъдени идната сряда след вота на недоверие, когато се очаква управляващите да предложат промени в състава на правителството.

"Вчера си дадохме сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв", заяви Симеонов.

По думите му ТЕЦ "Варна" за година е получил между 50 и 60 млн. лева от студения резерв (средства за мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани - б.р.).

"Сега студеният резерв ще бъде драстично намален, може би 10 пъти, и по този начин ще бъдат намалени и сумите към ТЕЦ "Варна", обяви вицемиерът.

 

 

От думите му се разбра и че управляващите щели да обмислят въпроса за финансираното с държавни средства разширяване на канала по пътя към пристанището на ТЕЦ "Варна", където според Симеонов "са предоставени 220 милиона за две руски дълбачки".

"Ще искаме доказателства за необходимостта и ползите за държавата. Това е възлагане на определена дейност, в резултат на която има риск държавното пристанище на Варна да бъде изместено от частно пристанище", каза той.

Валери Смеонов днес обяви и резултатите от проверка на Регионалната дирекция "Строителен контрол", че изграденият наскоро кей при лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец" е незаконен. Установени са и 4 незаконни спомагателни постройки в имота.

ова ще бъде премахнато. Ще се разруши като всеки незаконен строеж. Сигурен съм", заяви Симеонов. "Голямата сграда за съжаление се вписва в параметрите на Закона за устройството на територията и Закона за черноморското крайбрежие", добави той.

Всички тези примери Симеонов даде, за да покаже, че управляващите не са зависими от ДПС.

"Никога с ДПС. Нашето убеждение е, че ДПС е изключително коварна партия, тя е проклятието на прехода, защото разделя българите", заяви Симеонов.

Той отрече тримата министри, чиято оставка поиска премиерът Борисов заради съмнения за обвързаности с ДПС, да са в зависимост от движението. Посочи, че лично бил говорил с тях на тази тема. Вчера и от ДПС заявиха, че нямат министри в третия кабинет на Бойко Борисов.

Попитан дали на всяка цена ще завършат управлението, Симеонов каза, че "няма нищо на всяка цена", но за това си имало законен ред. Упрекна премиера Борисов, че взима решения, сякаш управлява сам, и му напомни, че е в коалиция.

"В тези 3 години няколко пъти съм правил забележка на министър-председателя, че България не е царство и решенията трябва да се вземат съобразно конституцията", посочи Симеонов. Той обаче не би се учудил, ако някой ден разбере от медиите, че вече не е във властта. На въпрос дали ще разбере, ако правителството подаде оставка, иронично отговори: "Не съм сигурен, може да науча от вас някой път".

Попитан биха ли започнали процедура по импийчмънт на президента Румен Радев, Валери Симеонов каза: "Мисля, че по добре да го оставим така. Да потъва в собствен сос".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове