Властта прави нескопосна пропаганда срещу протестите

Властта прави нескопосна пропаганда срещу протестите - картинка 1

Правителството, прокуратурата, медиите на "кръга Пеевски" и свързани с ГЕРБ анализатори мобилизираха целия си пропаганден арсенал, за да делегитимират антиправителствените протести

Пропагандата комуникира теми и проблеми винаги едностранно, аргументите й са само привидни. При нея целта оправдава средствата, тя борави с инструментариума на лъжата, опозоряването, оклеветяването. Пропагандата е радикална и агресивна, създава страхове и паника, използва образа на врага и разпалва омраза.

През последните десетина дни правителството, прокуратурата и техни рупори като медиите на "кръга Пеевски" и свързани с ГЕРБ анализатори мобилизираха целия си пропаганден арсенал, за да делегитимират избухналите на 10 юли антиправителствени протести. Вече десет дни десетки хиляди души искат оставките на Борисов, кабинета и главния прокурор. Това стана възможно след като две събития - "битката" за т.нар. Догансарай и нахлуването на прокуратурата с тежко въоръжени полицаи в Президентството, показаха окончателно и на слепите, че България е държава, завладяна от олигархични и задкулисни интереси.

Още в първите дни на народното недоволство "Монитор" контраатакува с голям "обзор" как "Фалшиви новини палят протестите". В характерния за него очернящ стил изданието "установи", че "подсъдимите олигарси и техните партийни ГМО-та, които се опитват да яхнат протестите, пуснаха най-изпитаното си оръжие в действие - фалшивите новини. Марионетките Христо Иванов, Радан Кънев, Мая Манолова, Костадин Костадинов - Костя Копейкин, Иво Мирчев и други червени другари, любители на рублите, включиха трол мрежата си в действие и започнаха да бълват фейкове през половин час." 

Целта на подобни активни мероприятия е да се делегитимират исканията на протестиращите,

които вече еволюират от настояване за оставки към лозунги за рестарт на 30-годишния неуспешен преход. Конкретните задачи са да се обезверят участниците, да се всее разкол между различните крила на протеста: предимно млади хора, но и възрастни, хора с добър социален статус, но и по-бедни, привърженици на т.нар. градска десница, но и социалисти, прогресивно леви, националисти - критици на ГЕРБ и др.

Стратегическа цел на правителствената пропаганда е да се създаде разкол между активното малцинство на улицата и пасивното мнозинство пред телевизионните екрани и в социалните мрежи. Гласът на протестите трябва да заглъхне, а в най-лошия случай те трябва да продължат като безобидни летни хепънинги, илюстриращи за пред света гражданските свободи в България.

В битката за овладяване "дневния ред" на обществото и потушаване на протестите с "мека сила" управляващите развиват поне пет значими сюжетни линии: как държавата ще се "счупи", ако се стигне до служебно правителство, назначено от президента Радев, и предсрочни избори; как такова развитие едва ли не ще извади България от ЕС и НАТО; как на власт ще дойдат "комунистите"; че протестите са платени "отвън"; че ГЕРБ и управлението не са зависими от Доган и Пеевски.

Държавата ще се "счупи"?

Премиерът Борисов формулира тази теза във видеообръщението си във фейсбук още във втория ден на протеста докато пред Министерския съвет хората скандираха с искания за оставки. "Оставаме да управляваме, защото щетите сега ще бъдат много по-големи, ако те са на власт, защото светът влиза в най-страховитата си финансова криза. Tолкова много сме направили, толкова усилия сме положили и нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, защото опозицията отново ще счупи държавата". Това послание, разгърнато в различни вариации, се превърна в ударния пропаганден рефрен на властта. Той прозвуча и от устата на социалния министър Деница Сачева в интервюто й за "24 часа": "Политиците, които зоват за метеж, ще са отговорни, ако хората останат доволни без доходи и работа".

Областният управител на София Илиан Тодоров дори излезе с обръщение до медиите в стил "Не си отивай, бащице!". Тодоров обяви, че "ако Бoриcoв cлучaйнo aбдикирa, Бългaрия щe кoлaбирa" заради задаващото се "брутaлнo цунaми, кoeтo щe удaви икoнoмикитe пo cвeтa". Наративът на областния управител е в полосата, прокарана в навечерието на протестите от социалния антрополог Харалан Александров. В разгара на компроматната война на хазартния бос Васил Божков с "хунтата", както той нарича управлението, Александров каза пред "Канал 3": "Има голямо срастване на личността на Борисов с идентичността на държавата, неговото сваляне ще доведе до срив".

"Без ГЕРБ няма държава"- тръбят управляващите, "без държавна ясла, няма ГЕРБ", опонираме им ние, на тези самозабравили се крадци и селски тарикати". Този синтезиран отговор с елемент на прогноза е на бизнесмена Георги Дренчев от фейсбук профила му. Дренчев е активен участник в протестите и диагнозата му обяснява защо разказът на властта за "счупената" държава няма шансове за успех. Той е пропаганда тип "конфекция за ширпотреба", към която вече се прибавят и обещанията да се чуят "справедливите искания на хората". С манипулации за икономическа некомпетентност на разноликите опоненти на правителството трябва да бъдат стреснати бизнеса, наемните работници, хората със свободни професии, пенсионерите, дори безработните.

Подобна пропагандна линия обаче е обречена, защото все повече хора проглеждат за "успехите" на правителството на ГЕРБ, включително за неефективните противокризисни мерки в икономическата и социалната сфера, предприети заради коронавируса.

"Ще се загроби европейската интеграция на България"?

Тази теза има различни вариации, които се разгръщат на фона на постигнатия от правителството пресен успех - приемането на България в чакалнята на еврозоната. В статия за "24 часа" бившият президент Плевнелиев от една страна внушава, че "Радев иска да управлява сам, без правителство, парламент и главен прокурор", а от друга, че "демокрацията в България може трайно да бъде отслабена, а геополитическата й принадлежност към ЕС и НАТО - променена."

Подобни твърдения са меко казано странни, защото тъкмо лидерите на протестите в лицето на съпредседателите на "Демократична България", т.нар. "Отровно трио", инициативи като "Правосъдие за всеки", ГД "Боец" и др. са убедени привърженици както на европейската интеграция на България, така и на членството й в НАТО. Що се отнася до познатата позиция на президента Радев за отпадане на санкциите срещу Русия, тя е израз на легитимни настроения в българското общество и в никакъв случай не я прави кандидат за излизане от ЕС и НАТО.

Ще дойдат ли на власт комунистите?

"ГЕРБ ни пази от комунистите" е градска легенда, на която все още вярват онези привърженици на някогашното СДС, които макар че не одобряват авторитарните тенденции в ГЕРБ, повече се стряскат насън от комунистическата заплаха. През последните дни във фейсбук и от отделни второразредни "говорители" на управляващите се засилват внушенията за завръщането на "комунистите". В тази връзка се припомня подкрепата, която дадоха миналата есен привърженици на "Демократична България" на Мая Манолова в битката за кмет на София.

"Комунистите никога не са били на дневен ред на този протест", обяснява в свой емоционален статус във фейсбук Петър Крумов, писател и кинорежисьор; статусът е препубликуван в "Дневник". "Почти всички на площада ще подкрепим извънпарламентарни партии на следващите избори. Но нали никой няма да се стресне, ако диванният философ попита: "Кой ще дойде след ГЕРБ, демократите ли?" Затова диванният философ ни пита за комунистите Смешно и тъжно е, понеже който продължава да вижда избора между "ГЕРБ и Комунистите", значи е или гербаджия или комунист." С тези редове авторът се обръща към протестиралите срещу комунизма през 1989 г.

Протестите са финансирани "отвън"?

Единственото "доказателство" засега за наличието на такава връзка са изнесените от прокуратурата сведения от СРС как укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков стои зад протестите: "Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т"ва е." Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък се позова "на оперативна информация, според която "доста от нещата на протестите" се финансирали извън България. Макар че не можел да го докаже, Иванов твърди, че протестиращи вземали различни суми, минимум по 40 лв. При такива едни "разкрития" никак не е далече асоциирането им с манипулация или обикновен непрофесионализъм.

Младите от протеста отговориха остроумно на подобни внушения с лозунги от рода на "Ние не сме платени! Мразим ви безплатно", "Васил не ми е платил" и други подобни. На свой ред проф. Велислав Минеков, едно от знаковите лица на бунта, нарече по БНТ смешни твърденията, че протестиращите са платени: "Огромната част от протеста е от много млади хора. Те не знаят какво значи комунизъм, не вървят старите лозунги. Те са деца на компютрите, това са високообразовани хора, които виждат какво става, те го сравняват с това, което са видели в чужбина."

Правителството не е зависимо от ДПС?

Под натиска на улицата Борисов и министрите му се видяха принудени да положат усилия за опровергаване на публичната тайна за задкулисно влияние на ДПС върху управлението. Тя се подхранва и от периодичната ключова подкрепа на Движението в невралгични за ГЕРБ гласувания в парламента. Преди седмица Борисов обяви, че "Шиши" е редил служебното правителство на Радев през 2017 г. При това изказване направи впечатление не хвърлената към президента отровна стреличка, а прякорът, с който премиерът нарече за първи път публично депутата от ДПС. Този прякор е използван сравнително често в карикатури и шеги от критиците на Пеевски.

Същевременно след "искане" от областните координатори на ГЕРБ премиерът на свой ред поиска оставките на трима министри: финансовия Горанов, вътрешния Младенов и икономическия Караниколов (от квотата на "Атака"). Счита се, че те се ползват с протекции на Движението. Още на следващия ден обаче стана ясно, че управляващата коалиция има намерение да изкара мандата си до пролетта, а за оставките и евентуалното им приемане ще се решава след вота на недоверие, внесен от БСП. С направения половинчат ход Борисов само задълбочи съмненията, че не решава самостоятелно за част от министрите си.

Досега единствената по-сериозна заявка за прогонване на падналата върху властта сянка на ДПС са две решения, за които близкото до правителството издание "24 часа" рапортува бодро. В заглавието на дописката четем: "ГЕРБ и Валери спряха лесните пари за теца на Доган, рушат кея до морската му вила". По-сериозното от двете е намерението да бъдат спрени полагащите се по закон пари за ТЕЦ "Варна", която е в състава на т.нар. студен резерв на България. По отношение на "Шиши" обаче не последваха нито други "разкрития", нито истински новини.

Източник: Иво Инджов за "Дневник"

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове