Властта се договори за промените в Изборния кодекс

Властта се договори за промените в Изборния кодекс - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания остава 30 дни

След около два часа разговори в парламента между премиера Бойко Борисов и лидерите на партиите в управлението компромиси за Изборния кодекс са намерени. Оттам и стабилността на властта е върната.

Пред журналисти Цветан Цветано заяви, че референдумът ще бъде в правомощията на президента и ще влезе в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, цитиран от БГНЕС.

Той зяви още, че има съгласие за това да се създават местни коалиции, като ще се изброяват кои партии участват в коалицията и няма да се посочват името на коалицията и името на населеното място, за което тя се бори.

Предизборната кампания остава 30 дни, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, каза Цветанов.

Всички в управлението са съгласни да се правят социологически проучвания по време на избори. Кампанията ще бъде 30 дни, а не 21, както беше идеята. Естествено, някои партии може да агитират и по-малко време, ако желаят.

За гласуването в чужбина ще търсим допълнителен консенсус и ще можем да постигнем решение, което да е от полза за българските избиратели, каза той. Машинното гласуване сега е прието да става експериментално. В момента премиерът е възложил да се провери какви са техническите възможности и да бъде въведено за не по-малко от 500 секции, както и да се търси вариант за машинно преброяване, информира Цветанов.

/34

Коментари 1

  • #1
    Иван -

    Ще гласувам само за референдума-във 25 НС депутатите са били 120 човека,но БЪЛГАРИЯ Е НАБРОЯВАЛА 9 МИЛИОНА ПОЧТИ.СЕГА ДАЛИ ИМА И ПОЛОВИНАТА ,А ДЕПУТАТИТЕ СА НАРАСНАЛИ НА 240 .ДО ТУК ДОБРЕ,НО ПО ВРЕМЕТО НА 25 НС,НАШАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА СИЛА,ЖАЛКО ,ЧЕ СЕГА НЕ Е 18 МИЛИОНА ,ЗА ДА ИМА 240 ДЕПУТАТА.И 120 СА МНОГО ПРИ СЪВРЕМЕННАТА ТЕХНИКА.Президентската институция е само фасада,която не променя положението на обикновения народ,така че защо да гласувам?

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове