Влезе в сила споразумението за прекратяване на огъня в Сирия (ОБНОВЕНА)

Влезе в сила споразумението за прекратяване на огъня в Сирия (ОБНОВЕНА) - картинка 1
Снимка: BBC

Засега основните страни в конфликта спазват примирието

8/ От нула часа тази нощ в Сирия влезе в сила споразумението за прекратяване на военните действия между правителството на Башар ал-Асад и опозиционните сили, обединени в Комитета за преговори.

Това означава поне частично и временно примирие в Сирия, която е раздирана от гражданска война от 2011 година насам. В рамките на конфликта бяха убити над 250 000 души, а на милиони се наложи да напуснат домовете си, съобщава БГНЕС.

По-рано тази седмица сирийският президент Башар Асад, както и опозиционния Комитет за преговори изразиха намерението си да спазят споразумението за прекратяване на огъня.

Това е главното условие за продължаване на преговорите за траен мир и политически преход в Сирия.

Мирните преговори между сирийското правителство и бунтовниците ще продължат на 7 март, ако има реално прекратяване на огъня в страната и е наличен достъп за хуманитарни конвои в бедстващи райони, заяви пратеникът на ООН в Сирия Стафан де Мистура, цитиран от АФП.

Прекратяването на огъня бе договорено от САЩ и Русия в рамките на Международната група за подкрепа на Сирия.

То не обхваща военните действия срещу джихадистки групировки като „Ислямска държава" и „Ал-Нусра". Те се възползваха от размириците в близкоизточната страна и наложиха свой контрол върху територии в нея.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи споразумението за прекратяване на военните действия със специална резолюция, приета на 26 февруари вечерта.

Документът беше разработен отново от Русия и САЩ, които са постоянни членове на Съвета. В него се „настоява прекратяването на военните действия да започне в полунощ местно време".

Същевременно Вашингтон изрично призова Москва да се съобрази с условията на споразумението.

Това направи зам.-ръководителят на пресслужбата на Американският държавен департамент Марк Тонер, на редовен брифинг пред медиите тази вечер.

По думите на Тонер

Русия се е съгласила да не бомбардира „умерената опозиция" в Сирия.

Руските въздушни удари в близкоизточната страна започнаха през септември. Москва подкрепя правителството на Башар ал-Асад, чийто войски успяха да възстановят контрола си върху много бунтовнически райони, благодарение на руските въздушни удари. 
По данни на Сирийският център за човешките права, базиран в Лондон, усилените руски бомбардировки в някои райони на страната са продължили и днес, часове преди примирието.

„Трябва да покажат с действия, а не с думи, че са сериозни в намеренията си за прекратяване на военните действия и начало на политическия преход", допълни представителя на Държавния департамент на САЩ.

Около обед днес вече стана ясно, че основните участници в споразумението спазват примирието.

Командир от Свободната сирийска армия казва пред Sky News, че на повечето фронтове войските на Асад са преустановили нападенията, но за последните 12 часа е имало няколко откъслечни престрелки. "Ако хората на Асад не оставят оръжията навсякъде, както се споразумяхме, ще бъдем принудени да отвърнем а огъня", казва той.

Арабските медии споменават атака на правителствените войски срещу опозиционери, базирани в предградие на Дамаск, както и за ракетен обстрел от страна на кюрдските части към позиции на "Ислямска държава" в контролирания от терористичната организация град Тел Ав.

Източници от руското военно командване съобщават, че в съответствие със споразумението за спиране на огъня, от полунощ руските части са преустановили всички бойни действия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове