Вместо гласуване за кабинет - депутатите дебатират комисия "Буджака"

Вместо гласуване за кабинет - депутатите дебатират комисия "Буджака" - картинка 1

Пламен Николов обяви "личните" си причини да се оттегли като проектопремиер

Вместо гласуване за премиер и Министерски съвет, депутатите ще изслушват министри, ще решават за дистанционно участие в заседанията на карантинираните, ще дебатират комисия "Буджака". 

Или поне това става ясно от дневния ред на парламента, който след около час ще започне работа, а депутатите ще трябва да го гласуват седмичната си програма.

Още вчера председателката на Народното събрание Ива Митева заяви, че няма да включи в дневния ред гласуванията за проектоправителството на "Има такъв народ". Това се случи след като Станислав (Слави) Трифонов обяви, че формацията оттегля кабинета си, въпреки че мандатът е реализиран успешно и с това от ИТН създадоха конституционен прецедент. Според едни конституционалисти процедурата трябва да бъде завършена, т.е. министър-председателят да бъде подложен на гласуване, а според други - не може проектопремиерът Пламен Николов да бъде накаран насила да става премиер.

И така, вчера Николов депозира в парламента, както и в президентството, своя отказ. Обявени бяха "лични причини". Но в профила си във фейсбук Николов изтъква само политически такива.

 

"Всички участници в политическия пасианс са част от статуквото".

Това заяви отказалият се кандидат-премиер след внасянето на попълнен мандат за правителство Пламен Николов в профила си във фейсбук, повтаряйки тезите на лидера си Станислав Трифонов. 

"Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепирът стои над всичко. Ние, от ПП „Има такъв народ“, пък решихме, че това вече не е нашата игра", пише той. 

Неосъщественият министър-председател даде три "лични причини", поради които не може да приеме да бъде министър-председател (нещо, за което няма подкрепа сред политическите сили в парламента):

“Не желая да завися от произвола на политически играчи, с които единственото, което ни свързва, е, че не искаме нови избори;
Вече нямаме естествени съюзници в този парламент, а изкуствени „борци“ против системата;
Нямам намерение постоянно да се лишавам от безспорни експерти в правителството, заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори.” 

Според Николов промяната "трябва да бъде истинска, а не просто имитация и най-долно менте", а останалите "псевдопатриоти" разбират протеста като средство за осребряване на внимание. Затова и "заветът на древните българи" - "политическите съчки да оформят здрав сноп", щял да остане неизпълнен, пише той, правейки аналогия с легендата за съвета на Кубрат към неговите синове.

"Когато границата на съвестта бъде прекрачена, е по-добре да си пожелаем да преминем през пречистващия огън на изборите", пише още той.

Той призовава българите да подкрепят ИТН, така че на следващия вот "бъдем безкомпромисни и спечелим безапелационно", за да не им се налага да участват в безпринципни пазарлъци. Николов е "украсил" поста си с обагрен в цветовете на българското знаме озъбен лъв, популярна картинка сред "патриотите" в социалните мрежи. 

Все пак народните избраници дебатираха по казуса с несъстоялото се правителство на Пламен Николов. А точката може да бъде включена в дневния ред по всяко време, стига някой депутат или парламентарна група да поискат това предварително. Но все пак юристи в парламента посочват, че не е юридически издържано да се кара насила Николов да става премиер. Макар да е предизвестено, че това няма да се случи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове