Внимание: Мълчете, граждани! Купен вот у нас няма!

Внимание: Мълчете, граждани! Купен вот у нас няма! - картинка 1

Ако се обадите на 112, следва глоба!

Много пъти сме обсъждали въпроса колко неадекватност има в българските институции. И сега за пореден път се убеждаваме в това твърдение. Това е историята на Кирил от Лом. Той е полусляп, живее със 115 лева пенсия и куп вересии. 

Човекът е без електричество, а сметките за вода надвишават 300 лева.

Но приказката не свършва дотук. Безумното е, че родната полиция го обвинява в заблуждаващо обаждане на 112.

Естествено, следва глоба от 2000 лева. А, чуйте само за какво мъжът се оплакал на полицията.

На 23 октомври 2015 г., ден преди изборите за кметове и общински съветници, мъжът отишъл до кварталния магазин за храна. Там вече бил натрупал борч от 40 лева, но се надявал пак да му дадат продукти, докато получи пенсията. Според Кирил собственичката на гастронома му предложила да зачеркне дълга му, ако гласува за кандидат-кмет, който му посочи, и поискала имената и ЕГН-то му. Отначало той се съгласил, но на другия ден се обадил на телефон 112 и съобщил за изборната търговия, информира в-к „Труд“.

Естествено пред полицаите магазинерката отрекла, нямало следа и от списъци. Униформените  връчили на собственичката на магазина предупредителен лист, да не нарушава закона и си заминали. На другия ден от МВР извикали слепия човечец и му съставили акт за невярно заблуждаване на телефон 112. Последвала глобата, която ужасила мъжа.

в-к
Снимка: в-к "Труд"

И така от близо година и половина, слепият мъж обикаля институциите, обжалва глобата и все още чака решението на съда. Ех, Българийо, жалко за тебе, с тези институции. То, пък човек да не се оплаче, че са искали да ти купят гласа.

По време на избори всички партии пискат, че трябвало да спре порочната практика за купуване на гласове. А, когато някой подаде сигнал,  го глобяват. Виждате ли, търговията с вота до какво ниво е стигнала? То си е практика, направо.

 Що за държава станахме? Сега, знаем, че инвалидите са една от най-ощетените социални групи, но поне не ги глобявайте, де. Не стига, че не взимат пари, не стига, че в повечето населени места няма достъпна градска среда, съобразена с техните нужди, ми сега и това безумие.

Може би е по-добре да си мълчим за всякакви нередности, да забравим тотално граждански си дълг и да си затваряме очите пред несправедливостите… Иначе ние го отнасяме.

Да се върнем на Кирил от Лом, чиято единствена утеха остава молитвата. Слепецът се моли всеки ден, съдът да не потвърди огромната глоба. И се надява добри хора да му помогнат да потегне къщата и да си плати сметките, за да има отново електричество.  За да живее малко по-човешки… Оставяме на Вас да прецените много ли иска?

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове