Внимавайте: Престъпници в униформа

Масово нарушителите се представяли за служители на реда, съобщиха от МВР и прокуратурата

9/Престъпници се представят за служители на реда при най-различни нарушения, съобщиха от Областната дирекция на МВР и Софийската окръжна прокуратура, цитирани от news.bg.

Маскирани „служители на реда” са  отвлекли мъж от Своге, като поискали откуп от 2000 лв. Единият от престъпната група, който бил познат на жертвата, му казал, че му е намерил работа и ще го води в  София за среща с бъдещия му шеф.
Наскоро потърпевшият бил продал  имоти и имал пари.
По пътя за „новата работа” обаче жертвата и единият похитител били спрени на черен усамотен път от

маскирани „служители на реда” в камуфлажни дрехи.

Те „арестували” измамения мъж, нанесли му няколко удара и дори му сложили белезници. Прехвърлили го в друга кола и потеглили към София. Казали му, че трябва да им даде 2000 лева ако иска да го пуснат.

Мъжът обаче успял да избяга, а похитителите били заловени.

Друг интересен случай е на

затворинк, който е набирал жертви през Фейсбук.

Мъжът заблудил бизнес дама от малко българско градче, която се  хванала на уловката и периодично му пращала пари.

 

Първоначално той се представял за граничен полицай, на когото му било скучно и затова се възползвал от комуникациите в глобалната мрежа.  После си признал, че си „почива”  зад решетките и молел жената да му  изпраща пари, уж назаем.

Общата сумата, която тя е изпратила,  достигнала 1300 лева.

В един момент измамената решила да спре да му праща пари, при което  затворникът започнал да я изнудва и да я заплашва. Той се заканвал, че  ще я залее с киселина, че ще й запали магазините, ще навреди на децата й.

Впоследствие той е засечен от полицията, след като дамата подала  сигнал.

Предстои да се провери откъде затворникът се е снабдил с телефон и SIМ-карта. Разследващите дори открили още една резервна карта, зашита в бельото му.
Предполага се, че охранител от  затвора му е съдействал да се снабди  с мобилно устройство.

Проучва се дали има други жертви на затворника.

От прокуратурата отчитат и че

телефонните измами се увеличават.

Последната мода е измамниците да се представят за служители на реда. Те съветвали гражданите да дадат пари на телефонните измамници с обяснението, че уж така ще подведат престъпниците, за да ги заловят.

Извършителите ставали все по-изобретателни, като, освен познатите досега причини да се искат пари - за тежки заболявания като СПИН и рак, вече се искали пари и за "залавяне" на телефонни измамници, като дори на жертвите се връщали част от сумите, за да не се усъмнят в "униформените".

Възрастна жена от ботевградското село Скравена, на която поискали пари за лекарства, измамниците предварително проучили и били информирани, че тя страда от заболяване. Жената обаче се усъмнила в обаждането и подала сигнал в полицията и така извършителят бил заловен при предаването на парите.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове