Води ли се война между Бойко Борисов и Цветан Цветанов?

Блокиране на закони, внезапни проверки по приятелски фирми, подмолно цепене на партията - случайност или тътен на приближаваща буря?

8/ Радан Кънев се оказа едновременно с премиера Борисов във Виена. И докато министър председателят обикаля министерствата на австрийската столица, лидерът на ДСБ участва в конференцията “Среща на върха по въпросите на демокрацията в Централна и Източна Европа”, организирана от Международния републикански институт съвместно с политическата академия на Австрийската народна партия. На същото събитие присъства и Цветан Цветанов от ГЕРБ, се вижда от съобщения от партийната централа на ГЕРБ.

В свободното си време миналият в опозиция наследник на Костов си организира уютна среща с българи, живеещи в Австрия и Унгария.

Очевидно, разговорът е бил интересен и откровен, защото присъстващите са запомнили множество подробности, споделени по-късно в социалните мрежи и пред българските медии.

Според вестник "24 часа" Радан Кънев предрекъл, че е много вероятно напрегнатата обстановка в България да доведе до убийство на политик или висш магистрат. Освен това, според него до следващите парламентарни избори остава не повече от година, а след президентските избори шоуменът Слави Трифонов щял да създаде собствена политическа формация.

Но в най-интересната част от разговора лидерът на ДСБ разказал на домакините си за

все по-ожесточаващото се противопоставяне между някога неразделните лидери на ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Разбира се, Кънев просто преразказва неща, които се говорят във всяка партийна централа от месеци, но засега публично никой не се е осмелил да коментира очевидното .

Без да навлиза в подробности, той изрично подчертал, че говори само от свое име.

Стряскащо за участниците прозвучала прогнозата, че в България е възможно убийство на висши представители от управлението или на прокурори, защото  в наше време страната ни напомняла на Италия през 80-те години, когато мафията се разправила с премиери, министри, сенатори, държавни обвинители.

Радан Кънев описал битката за надмощие между премиера и заместника му в партията като основна в политическия ни живот. Според лидера на ДСБ

над 80 депутати в парламента наблюдавали “как Цветанов щял да си мръдне веждата”, за да гласуват правилно.

Освен това бившият вътрешен министър имал пълен контрол над партийните структури по места.

На българите край масата с Кънев направило впечатление, че той индиректно,

без да споменава името на Бойко Борисов, критикувал управлението, изказа, поведението, обвързаностите на премиера.

Той не вярвал, че със спрените поръчки на фирми, свързани с олигарси, се водела реална битка срещу техния бизнес.

Кънев бил много директен с това, че

правителството на ГЕРБ нямало никакво намерение да прави реформи,

за да запази статуквото.

Според него целта на партиите е да превземат администрацията на държавата и раздаването на постове. Именно с обвързаностите с различни бизнес групировки обясняват наблюдатели студената война, която се води между премиерът Борисов и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Отношенията между тях били толкова обтегнати, че обслужващите ги медии не смеели дори да намекнат за връзка между отменените обществени поръчки и последвалите дни по-късно внезапни проверки по фирми и офиси - главните редактори просто не можели да се ориентират "на кой Господ се кланят днес" и предпочитали да замълчат, вместо да сбъркат фатално.

Лидерът на ДСБ не е коментирал нито партньорите си в Реформаторския блок, нито назначенията, които бяха направени в последната една година.

Единствените ласкави оценки за политици били направени по адрес на президента Росен Плевнелиев, който имал перфектен международен имидж, и за вицепремиера Румяна Бъчварова, която показвала европейско поведение. И която е непрекъснато, но много завоалирано критикувана от Цветан Цветанов.

Лидерът на ДСБ предрекъл избори най-рано след година, когато ръководената от него формация можела да вземе около 8 на сто от гласовете.

Нито веднъж той не споменал партньорите си от Реформаторския блок, което за участниците в срещата показвало, че Кънев твърдо върви към самостоятелна партийна кариера.

Имало и въпрос защо не подкрепя тв водещия Слави в неговата акция за референдум.

“Аз ходя често в предаването, Трифонов след президентските избори ще направи партия и е възможно да работим заедно”,

бил единият от вариантите за партньорство на ДСБ.

Както се разбрало от обясненията на Кънев, той обаче нямало да търси партньорство с новата партия на Лютви Местан, защото информацията му била, че Турция инвестира в този политически проект.

Радан Кънев определил като “абсолютно никакви шансове” кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН.

Номинирането ѝ обаче било “вътрешнополитическа” игра. Той обяснил, че бившият президент Георги Първанов лансирал Бокова с очакването, че Борисов няма да я подкрепи и той ще понесе отговорност за провала на България в изборите за ООН. Кънев имал тази информация от бивши наши посланици и от външния ни министър.

Лидерът на ДСБ очертал и географията на своя електорат зад граница. Той смятал, че

неговите привърженици са в Европа, а не в Америка и Канада

Затова и щял да настоява в следващите избори да има 32-и избирателен район за българите в Европа и 33-и - за останалите по света.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове