Война срещу хората, война срещу природата

Война срещу хората, война срещу природата - картинка 1

Хората се избиват помежду си от хилядолетия. Но от век оръжията са толкова мощни, че убиват и планетата

На днешния ден се чества Международният ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на война и въоръжени конфликти. На 5-ти ноември 2001 г. Общото събрание на ООН избира датата 6-ти ноември за отбелязване на този ден. ООН отбелязва, че

освен човешките жертви и пострадалите населени места, тежки последствия по време на война се дават и от околната среда.

Замърсени водни източници, изсечени гори, убити животни са само част от многото щети, които въоръжените сблъсъци оставят след себе си. ООН отдава голямо значение на запазването на природните ресурси като част от предотвратяването на военни конфликти, тъй като не може да има траен мир, ако природните ресурси, които поддържат поминъка и екосистеми са унищожени.

Днешният ден е останал в историята и с други интересни събития:

1315 г. - Данте Алигиери е осъден на доживотно изгнание от Флоренция, а ако се върне е заплашен от изгаряне на клада.

1521 г. – Фернандо Магелан достига със 115 души екипаж Молукските острови.
1844 г. – Приета е конституцията на независимата от Испания Доминиканска република.
1860 г. – Ейбрахам Линкълн става 16-ят президент на САЩ.
1871 г. – Гюла Андраши става външен министър на Австро-Унгария.
1885 г. – Сръбско-българска война: Боят за Белоградчик завършва с поражение и отблъскване на сърбите от защитниците на града.

1886 г. – Заради засилените русофобски политически настроения и действия в България, Русия прекратява дипломатически отношения с нея.
1920 г. – На основание на Ньойския мирен договор армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (площ 1555 кв. км, население тогава 65 000 души); в България е обявен 3-дневен национален траур.
1920 г. – Образувана е Обединената народно-прогресивна партия след сливането на Народната партия и Прогресивнолибералната партия.
1926 г. – Американецът Джейкъб Шик патентова електрическа самобръсначка.
1939 г. – Втората световна война: Германските окупатори провеждат в Краков (Полша) акцията Sonderaktion Krakau, в която са задържани из изпратени в концентрационен лагер 183 професори от Ягелонски университет и други ВУЗ-ове в Краков.

1941 г. - Втората световна война: Съветският лидер Йосиф Сталин се обръща към народа си за втори път за 19-годишно управление и заявява, че от началото на войната с Националсоциалистическа Германия загубите на СССР (убити, изчезнали и ранени) са 1.75 млн., а на Германия са 4.5 млн., че САЩ са отпуснали на СССР заем от $1 млрд. в допълнение към доставките на танкове и самолети, и че СССР не цели да налага режима си в европейски държави, а само да ги освободи.
1943 г. – Втората световна война: Англо-американската авиация бомбардира Пловдив.
1960 г. – Открита е първата линия на метрото на Киев.
1990 г. – Украинският сериен убиец Андрей Чикатило убива и осакатява Света Коростик.
1991 г. – В Кувейт е потушен последният пожар на нефтен кладенец след инвазията на Ирак и денят е обявен за официален празник.


1991 г. – Борис Елцин издава указ, с който прекратява дейността на КПСС на територията на Русия.
1999 г. – На проведен референдум жителите на Австралия отхвърлят републиката и определят за държавен глава кралицата на Обединеното кралство Елизабет II.
2004 г. – Въздушните сили на Кот д'Ивоар бомбардират френски казарми в контролираната от бунтовници северна част на страната, убивайки 9 френски войници; французите отвръщат на удара като унищожават 2 самолета и 1 хеликоптер.
2012 г. – Почива Патриарх Максим, глава на Българската православна църква с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски от 1971 до смъртта си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове