Войната между Пригожин и Шойгу ескалира

Войната между Пригожин и Шойгу ескалира - картинка 1

Собственикът на "Вагнер" заплаши да даде военния министър и шефа на Генщаба на военен прокурор за измяна

Скандалът между собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и руското министерство на отбраната излезе от контрол. се разраства. Пригожин директно обвини военния министър Сергей Шойгу и шефа на Генщаба Валерий Герасимов, че не доставят боеприпаси на компанията му, за да прикрият престъпленията си и да унищожат "Вагнер". И заплаши да предаде материали на военната прокуратурата, защото според него това е държавна измяна.

Вчера МО заяви, че всички доставки за боеприпаси за щурмовите части се изпълняват възможно най-бързо.

"Опитите да се компрометира механизмът на взаимодействие и подкрепа между подразделенията на руската групировка са контрапродуктивни и са само в полза на противника. За последните две денонощия войските в района на Бахмут се придвижиха над 2.5 км, което би било невъзможно без пълната огнева подкрепа на артилерията, бронетехниката и другите огневи средства", пишат оттам. Пресслужбата на ведомството не споменава самия Пригожин поименно, но се позовава на някои „възвишени изказвания“. И изрежда доставките в последните дни. "От 18 до 20 февруари на доброволците са доставени 1660 реактивни снаряди, 10171 боеприпаси за едрокалибрена артилерия и миномети, 980 боеприпаси за танкове. Затова всички заявления, направени уж от името на щурмовите подразделения за недостиг на боеприпаси, са абсолютно неверни", обобщават от МО.

Изявлението взриви Пригожин, който твърди, че хората му „умират на партиди“ край Бахмут. "Вагнер" не получава и 80% от боеприпасите, необходими за изпълнение на бойните задачи.

"Изявленията на Министерството на отбраната са плюнки по посока на ЧВК "Вагнер" с опит да скрият престъпленията си пред бойците, които днес извършват подвиг в Бахмут. Що се отнася до другите доброволчески части, те не са в района на Бахмут, там е "Вагнер". Не само боеприпаси, лопати не са доставяни. Ако давате боеприпаси, дайте, а не се изявявайте по медиите, заблуждавайки народа на Русия. Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната раздават команди наляво и надясно да не се дават не само боеприпаси, но и да не се помага с авиотранспорт на "Вагнер". Това е директна атака, чиято цел е да се унищожи "Вагнер". Тя може да бъде приравнена с държавна измяна в момент, когато "Вагнер" се бие за Бахмут, губейки всеки ден стотици свои бойци. Готов съм да предоставя всички документи – молби и получено – на военния прокурор или на военното контраразузнаване“, каза той.

 

Свързаният с "Вагнер" Телеграм канал Grey Zone даде още разяснения.

"Говори се за 18 полета на авиацията, което е малко повече от нищо за такъв мащаб на военните действия. Изброените боеприпаси стигат за 2-5 дни", пише той.

Интересното е, че преди няколко месеца Пригожин се хвалеше пред затворниците, които вербуваше за "Вагнер", че разполага със собствени танкове, самолети, артилерия и не се нуждае от помощ от министерството на отбраната.

Малко по-късно през деня Пригожин потвърди информацията за огромни загуби на руската армия край Бахмут, като публикува снимка на купища трупове на убити наемници от "Вагнер", за да илюстрира жалбите си. В интервю за един от прокремълските кореспонденти той заяви:

"Тези момчета загинаха вчера заради глада за снаряди. Трябваше да бъдат пет пъти по-малко. Кой е виновен за това? Виновни са онези, които трябваше да решат въпроса със снабдяването. Финалният подпис трябваше да се или на Герасимов, или на Шойгу. Но никой от тях не желае да вземе решение".

На въпрос ще се изтегли ли "Вагнер" от Бахмут Пригожин каза: "Не, няма да се изтеглим. Просто ще умираме два пъти по-бързо, докато не умрат всички. А когато приключат всички "вагнеровци", вероятно ще трябва Шойгу и Герасимов да вземат автоматите".

Руски командири от части от редовната армия обаче разкритикуваха "Вагнер".

"Проблемът не е в това, че "Вагнер" са престанали да получават боеприпаси, а в това, че те започнаха да ги получават както всички останали. Трябва да си признаем, че ние приятелски завиждахме на "вагнеровци", когато имаха своя фронтова авиация, която харчеше за денонощие сума, равна на две "Искандер" и един "Калибър", когато им подписваха заявки за 2500 изстрела за учебна практика, когато им влачиха затворници от цялата страна... Завиждахме, но разбирахме, че не всеки би показал техния резултат с подобно снабдяване. Резултатът зависи не само от количеството...

Сега те станаха като всички останали по отношение на снабдяването. И най-учудващото е не, че ги принизиха до общите норми, а че тези общи норми не им позволяват да дадат нужния резултат. Край Угледар преди настъплението армията съкращаваше до минимум денонощния разход, за да натрупа запас поне за първия ден на настъплението. И това очевидно не стигаше за смазване на съпротивата на противника... последиците не закъсняха", написа в Телеграм командващият батальона "Восток" Александър Ходаковский.

Източник: Сега

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Блогове