Войната в Сирия отвори "Склада на Страшния съд"

Войната в Сирия отвори "Склада на Страшния съд" - картинка 1

Глобалното хранилище в Свалбард е построено за да защити милиони видове хранителни семена от климатичните промени, войни и природни бедствия

Снимка: Reuters

Изследователите от унищожената генната база в Алепо поискали сирийските семена от хранилището Свалбард

9/Гражданската война в Сирия стана причина за първото изтегляне на семена от "Склада на Страшния съд“. Това е специално съоръжение на норвежкия остров Шпицберген, построено на повече от 120 метра под арктическите планини, за да запази генетичното богатство на растителния свят, разказва aljazeera.com

Семената, депозирано там от сирийското правителство, включващи мостри от жито, ечемик и треви, които са подходящи за сухи региони, са били поискани от изследователи в Близкия Изток, за да заменят част от запасите в генната банка до сирийския град Алепо, който беше разрушен от войната.

Целта на склада Свалбард е защитата на световното биоразнообразие, казва пред Ройтерс говорителят на Кроп Тръст Брайън Лайноф, който работи за подземния склад на Норвежкия остров на 1300 км от Северния полюс.

Защитен от ядрена война

Складът, който беше открит на архипелага Свалбард през 2008 г., има за цел да защити растителните семена - като боб, ориз и пшеница - срещу най-тежките катаклизми на ядрена война или природни бедствия.

Международното семехранилище разполага с обща площ от 1000 квадратни метра и има капацитет за съхранение на 4,5 млн. тона различни видове семена. Само бетонът на входа е видим отвън, а самият склад е разположен дълбоко в замръзналата през цялата година земя. Постоянната температура в трезора е 18 градуса под нулата. В него има над 860 хиляди мостри от почти всички видове. Те могат да останат запечатани в трезора за над 200 години.

Банката за семена в Алепо

е запазила частична функционалност, включително хладилното съхранение, въпреки войната. Но тя няма да може още дълго да изпълнява тази своя роля на център за отглеждане на семена и да ги предоставя на други нации, главно в Близкия Изток.

Грете Евиен, експерт в норвежкото Министерство на земеделието разказва, че семената са били поискани от Международния център за изследвания в селското стопанство в сухите райони (ICARDA). Центърът премества централата си от Алепо в Бейрут през 2012 година заради войната.

ICARDA иска почти 130 кутии от 325 , които са били депозирани в трезора, които съдържат общо 116 хиляди проби, обяснява тя пред Ройтерс.

Това ще бъде първото изтегляне от трезора, каза тя. Много семена от колекцията Алепо са устойчиви на суша и биха могли да помогнат за създаването на култури, които да издържат на климатичните промени в сухи райони от Австралия за Африка.

Близо петгодишната война в Сирия е убила около 250 хиляди души и е прогонила над 11 млн. от домовете им, като над 7,6 млн. са напуснали страната.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове