Волене, с обществен труд ли се размина?

Волене, с обществен труд ли се размина? - картинка 1

"Атакисти в действие"...с метлата

5/След като сключи споразумения с прокуратурата по три дела, които се водят срещу него, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров ще трябва да положи обществено полезен труд. Днес съдът ще реши дали да потвърди присъдите пробация и обществено полезен труд.

Пробацията ще се изпълнява чрез задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител, а поправителният труд – с шестмесечни удръжки от заплатата, съобщава БНР.

Да припомним накратко какви бяха обвиненията срещу Волен Сидеров и съпартиеца му Чуколов. Първият казус е нарушаването на обществения ред по време на тържествата посветени на 135-годишнината от Априлската епопея в Батак през 2015 г, вторият е за нападението на Сидеров срещу репортер на телевизия "Скат" при учредяването на Народното събрание през май 2013 г, а третото дело е за случая с нахлуването на лидера на "Атака" в НАТФИЗ заедно с Десислав Чуколов. И трите споразумения са за пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

Така, това явно ще бъде наказанието на Волен Сидеров. Ще полага обществено полезен труд, представяте ли си? Лидерът на парламнетарно представена партия да събира боклуци и да мете?  Интересна гледка би било това…

Но, въпросът е, че му е даден такава присъда. Значи, извинете, ама това, което прави Сидеров минава всяк граница. Не може, да нахлуваш истерично в учебно заведение и да търсиш наркотици или да нападнеш репортер…

Все си мислим, че това държание не приляга на лидер на политическа партия, и то парламентарно представена…

Мислено аранжирате обществениците Сидеров и Чуколов с работни гащеризони да щъкат на някое сметище и да участват активно в обработката на отпадъци. После ги позиционирате в някой бежански лагер да помагат на мигранти за ингеграцията им. Може би предпочитате заплатите на гражданите Сидеров и Чуколов да останат непокътнати, но да ги видите като санитарни служители да дезинфекцират по-неприятните участъци от по-неприветливите български гари и гета. За поправителен труд говорим все пак.

Само си помислите, къде биха чистили Сидеров и Чуколов? Може би, пред НАТФИЗ, където студентите ще им ръкопляскат и ще викат: „Метете, метете, трябва да изметат боклука!“. Или пък пред клекшопа, в който уж се продаваха наркотици.

Може и да ги изметат, наркотиците, де.

Вярно, че Сидеров призна вината си (нещо адекватно да направи), но това не оправдава в никакъв случай действията му, нали така? С едно "да, виновен съм и съжалявам", не е ли по-скоро отърваване от по-тежка, може би морална присъда?

Повод за униние обаче няма. Бъдещите творчески планове на Сидеров и Чуколов най-вероятно включват още изпълнения, особено около избори. Укротяването на опърничавата няма да стане с глоба от депутатската заплата, която не стига дори за един петзвезден уикенд в Париж. Следващия път може да има истински, къртовски, тежък, мъчен и мрачен поправителен труд. С още повече участие на публиката.

На това му се казва интерактивен театър тези дни.

Не знаем Сидеров и „компания“ (в частност Чуколов) какви ще ги свършат в бъдеще, но едно е сигурно – присъдата наистина не е адекватна.  Но, все пак не сме се и надявали на истинска и заслужена присъда, нали?

Можем само да кажем, надяваме се атакистите да „поизчистат“ много добре местата, които са замърсили…

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове