"Всеки по пътя си", заповяда Ердоган на Европа

"Всеки по пътя си", заповяда Ердоган на Европа - картинка 1

Турският президент отхвърля условията на Европейския съюз за визите

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че Анкара няма да промени антитерористичното си законодателство, въпреки че е едно от условията на ЕС, за да получи визова либерализация за турците, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

„ЕС ни казва да променим закона за борба с тероризма, за да ни отменят визите. Казва ни го в момент, в който Турция от всички страни е нападана от терористи. Поставяте ни условия, докато разрешавате терористите да поставят палатките си около сградата на Европарламента”, заяви Ердоган, припомняйки инцидента от мрат месец, когато по време на срещата Турция-ЕС в Брюксел кюрдски активисти разпънаха палатки със символите на Кюрдската работническа партия, обявена в Турция за терористична, информира „News.bg”.

Ние ще вървим по своя път, вие – по вашия. Договаряйте се с тези, с които можете, обърна се турският президент задочно към Брюксел.

Припомняме, в сряда Европейската комисия препоръча от края на юни визите за турци да отпаднат. Мнозинството страни членки и евродепутати трябва да одобрят препоръката, за да влезе в сила. Но според Комисията Турция все още трябва да прокара ключови реформи за визова либерализация през следващите седмици.

Турция е изпълнила 65 от 72 условия на Съюза, за да получи безвизов режим. Именно едно от неизпълнените условия е промяна в антитерористичното законодателство.

Турската република трябва да приеме мерки за превенция на корупцията; прокарване на законодателство за защита на личните данни в съответствие със стандартите на ЕС; сключване на споразумение за сътрудничество с Европол; ефективно сътрудничество в областта на правосъдието; ревизиране на законодателството и практиките в областта на борбата срещу тероризма в съответствие с европейските стандарти и други.

Визовата либерализация е част от споразумението между ЕС и Турция за спиране на притока на мигранти към Европа.

В същото време турският президент коментира вътрешнополитическия живот, след като вчера стана ясно, че премиерът Ахмет Давутоглу напуска поста на 22 май.

Няма да има дупка между турското управление и последното политическо развитие, и няма да засегне икономиката пряко, изтъкна Ердоган.

Според него реформирането на парламентарната система към президентска трябва да бъде подложено на референдум възможно най-скоро. Той за пореден път повтори, че приемането на нова конституция и създаването на президентска система на управление не е свързано с личните му амбиции.

За наличието на напрежение в отношенията между Давутоглу и Ердоган заговориха първо в основната опозиционна Народно-републиканска партия. 

Ръководителят на МИТ, пакетът за прозрачност на правителството, въвеждането на президентската система на държавно управление, обвиненията срещу университетските преподаватели, това са само част от причините, провокирали кризата между президента на Турция Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, предава БГНЕС.

След като бе избран за президент през 2014 г., Реджеп Тайип Ердоган посочи Ахмет Давутоглу – дотогава външен министър в кабинета му – за свой наследник като лидер на AKP.

Но безпокойството на Давутоглу от желанието на Ердоган да промени конституцията на страната и да съсредоточи повече правомощия в президентската институция, както и разминаванията им в други области - като споразумението с ЕС за връщане на незаконните имигранти - станаха очевидни през последния месец, отбелязва Би Би Си, цитирана от „Dnevnik.bg”.

Медията пише, че пореден знак за отслабването на влиянето на премиера е имало и миналата седмица, когато не му е било позволено да назначи членове на местни партийни структури.

Какво означава това решение за Турция?

Оттеглянето на Давутоглу дойде в труден момент за страната. Конфликтът между властите и Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ, е в най-острата си фаза, след като миналата година бе сложен край на двугодишното примирие. Освен това Турция е атакувана от "Ислямска държава" и трябва да се справи с огромния приток на бежанци и имигранти.

Политическата несигурност поставя под въпрос и изпълнението на споразумението с ЕС за връщане на нелегалните имигранти от гръцките острови. На фона на все по-голямото разделение в блока Брюксел разчиташе на сделката за намаляване на броя на мигрантите в замяна на финансова помощ, премахване на визите за турски граждани и ускорени преговори за членство на Анкара в ЕС.

Междувременно, нападател се опита да простреля турския журналист Джан Дюндар пред входа на съда в Истанбул, съобщава Reuters.

54-годишният Дюндар трябваше да се яви пред съда за окончателното произнасяне на присъдата по делото, в което той беше обвинен в разкриване на държавна тайна.

Стрелецът е произвел най-малко три изстрела в бърза последователност, казва свидетел на инцидента. Дюндар не е ранен, но е пострадал репортер, който е отразявал процеса срещу журналиста.

Джан Дюндар е главен редактор на вестник "Джумхюриет". Заедно с ръководителя на редакцията в Анкара Ердем Гюл той беше обвинен в шпионаж и опит за преврат срещу държавната власт заради публикациите на снимки, на които се вижда, че турската разузнавателна служба пренася оръжия в Сирия през 2014 г.

В окончателната прокурорска пледоария е отпаднало обвинението в шпионаж, но остава искането за ефективно наказание лишаване от свобода за 25 години срещу Дюндар и 10 години срещу Гюл.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини публично двамата журналисти в подкопаване на международния авторитет на страната и заяви, че Дюндар "ще плати висока цена" за деянието си.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове