Всичко, което трябва да знаем за детските зъби

Всичко, което трябва да знаем за детските зъби - картинка 1

Защо децата растат толкова бързо?

Това е естествено реторичен въпрос, чийто отговор надали ще намерим, но със сигурност знаем, че отговорността ни на родители е да се грижим добре за тяхното здраве.

Днес засягаме тема, която със сигурност ще бъде от полза на всяка млада майка, на която й предстои да се грижи за здравето на зъбите на своето дете. 

#Кога се появява първото зъбче?

- Възрастта, в която се появява първото зъбче e различна и индивидуална за всяко отделно дете. В много редки случаи (средно 1 на около 3000 деца) се раждат с един или повече зъби. Т.нар. натални зъби в повечето случаи нямат нищо общо с млечните – те се характеризират с малки и слаби корени, често пъти причиняват проблеми с храненето и могат лесно да се отстранят.

- Обикновено, при повечето бебета, първият зъб се появява в средата на долната челюст около 6-месечна възраст. Но не са малко и случаите, в които първото зъбче пробива едва след навършването на 1 година.
- Обикновено до навършването на 2 и половина -3 години детето вече има пълен набор от 20 млечни зъби.

- Първите постоянни зъби започват да се появяват на около шестата година. Обикновено това са централните резци в средата на долната челюст и първите постоянни кътници. Често пробивът е съпътстван от дискомфорт и някои от следните симптоми: обилно отделяне на слюнка, мехурчета около мястото на пробиващия зъб, температура, безпокойство, нарушен сън.

#Какво да правим, когато започнат да никнат първите зъби на детето ни

- При някои деца зъбите се появяват без никакви проблеми и без да предизвикват какъвто и да е дискомфорт. В други пробивът им може да бъде съпътстван от възпаление, зачервяване и висока температура. Въпреки това, тъй като в този период много деца слагат в устата си пръстчетата си, с които малко или много, също могат да предизвикат раздразнение на венците, е трудно до точност да се каже дали гореописаните симптоми се дължат именно на никненето на зъбките.

- За да бъде периодът на никнене по-малко болезнен и да предизвиква по-малко чувство на дискомфорт у детето, педиатрите съветват да им даваме гризалки, дъвкалки, чесалки. Сред тях има и такива, които се поставят в хладилник, а охлаждащият ефект от тях успокоява чувствително усещането за болезненост и сърбеж.

- Добра идея са и успокояващите гелове, които се нанасят върху венците на бебето вечер преди сън. Те съдържат местни анестетици, които облекчават болката от възпалените венци.

#Грижа за зъбите на детето

- Започнете миенето възможно най-скоро, след като се появят първите зъби. Най-добре е това да става с помощта на стерилна марля или специален напръстник, който ще откриете в аптеката. След навършването на 1 година, използвайте четката за зъби с малка главичка и меки нишки.

- Четкайте зъбите внимателно два пъти на ден – сутрин и вечер. Добре е детската паста за зъби да съдържа флуорид, важен за защитата на емайла срещу кариес. Много родители се опасяват, че флуорът в пастата може да навреди на организма, но специалистите уверяват, че съдържанието му в детските пасти е толкова минимално, че и дума не може да става за каквато и да е опасност за здравето.

- Поставяйте върху четката количество паста с размер, колкото малко грахово зърно.

- Посещавайте превантивно зъболекар през три месеца, за да предпазите детето си от кариес или по-лоши състояния на зъба.

- Ограничете детето си от сладки храни с високо съдържание на захар.

- Ограничете газираните напитки и натуралните плодови сокове, тъй като те съдържат захар и киселинни. Те предизвикват гниене и ерозия, която буквално унищожава емайла на зъбите.

- Разреждайте плодовите сокове с вода. Не забравяйте, че високото съдържание на фруктоза в тях има силно киселинно въздействие.

- Не мажете биберона с мед или други сладки сиропи.

- Четете внимателно етикетите върху лекарствата, които взимате за децата. Старайте се те да не съдържат захар. Захарта може да бъде посочена като глюкоза, захароза, мед, декстроза, малтоза, фруктоза, хидролизиран нишесте или сироп. Не забравяйте, че малтодекстринът, инвертната захар, медът, суровата захар, тръстиковата захар, мускавадото и плодовите сокове причиняват кариес.

#Други съвети за здрави зъби

- Консумацията и дъвченето на храни, съдържащи дори малки количества захар, може да предизвика кариес само в рамките на 1 час. Поради тази причина, не е препоръчително да се мият зъбите веднага след яденето на нещо сладко или кисело, тъй като емайловата повърхност на зъба е омекнала, и четката лесно може да "изтърка" повърхността на емайла, и това да доведе до по-бързата му ерозия. Затова мийте зъбите на детето си поне 1 час след храна.

- Малко парче сирене след хранене помага за неутрализирането на киселинността.

Източник: LadyZone

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове