Всичко за теглото на вашият мъник

Всичко за теглото на вашият мъник - картинка 1

Най-важното е бебчо да расте здрав и щастлив

Теглото на вашето бебе е индикатор за това колко добре се развива то, така че редовното му теглене през първите няколко месеца е важно. Новородените бебета се раждат във с различен ръст и размер – точно като родителите си. При раждането си бебетата обикновено тежат между 2 кг и 5 кг. Здравето ви по време на бременността, вашето телосложение и това на вашия партньор са някои от факторите, които ще повлияят на теглото на бебето ви при раждането.

Загуба на тегло на новороденото

Всички бебета губят от теглото си, след като се родят – мнозина губят до 10% от своето тегло при раждането през първите няколко дни. След като кърменето се регулира и организмът ви се настрои да продуцира кърма, вашето бебе би трябвало отново да започне да наддава. В повечето случаи периодът, за който се преодолява спада в теглото и започва наддаване отнема средно около 10 дни.

Измерване на наддаването на тегло на бебето

Теглото на вашето бебе трябва да се следи внимателно през първите два месеца, за да е сигурно, че то се развива здравословно. Растежът на кърмачето се измерва с "растежни криви", но те са ориентир, а оценката се прави комплексно от здравен специалист. Не се тревожете прекомерно, ако вашето бебе тръгне от горния или долния край на графиката – това не означава, че то е с наднормено тегло или обратното. Това, което ще иска да види вашият здравен специалист, е устойчиво темпо на наддаване по дадена линия (крива) на графиката за растеж на бебето.

Колко трябва да наддава бебето?

След първоначалния спад в теглото вашето бебе вероятно ще наддава средно около 175-225 г седмично през първите няколко седмици. Докато стане на 6 месеца, вашето бебе вероятно ще удвои теглото си при раждането, и след това растежът постепенно ще започне да се забавя.

Понякога теглото може да се увеличава или да намалява по-бързо от нормалното, което може да се предизвиква от внезапни растежни скокове или заболявания. Теглото на бебето ви може също да се колебае в началото на захранването, ако са налице трудности в приема на захранващите храни, а и поради повишената активност, когато бебето стане по-подвижно. Най-важното е бебето ви като цяло да наддава стабилно.

Източник: http://woman.hotnews.bg/

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове