ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор - картинка 1

Решението на Съвета ще бъде незабавно изпратено на президента Румен Радев

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше потвърден от Висшия съдебен съвет. При повторното гласуване на кандидатурата Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС, четирима бяха против.

Решението на Съвета ще бъде незабавно изпратено на президента Румен Радев за издаване на указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Решението на ВСС, с текст, че предлага на президента повторно да назначи Гешев за главен прокурор на Република България, ще бъде изпратено незабавно в администрацията на президента.

Следва да се издаде указ от президента Радев за назначаването на Гешев за главен прокурор. След издаването на указа Гешев ще встъпи в длъжността главен прокурор на 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

 

След като беше информиран за решението на пленума на ВСС, Иван Гешев заяви:

Благодаря на пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, които ме подкрепиха. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря, че не се подведоха на безпрецедентния политически натиск и проведоха един чисто професионален избор в рамките на закона и Конституцията на Република България.

Дебатът по време на заседанието продължи близо 5 часа.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове