Вторият киносалон в Европа бил в София

Вторият киносалон в Европа бил в София - картинка 1

Сградата на "Модерен театър" днес е в ремонт

На 4 декември 1908 г. в София е открит първият киносалон в България, който е и втори в Европа. Само година след историческата прожекция на братя Люмиер в „Гран кафе” в Париж кинематографът прониква и в България.

Първото кино в столицата е „Модерен театър” на бул. „Мария-Луиза”.

Около 1910 г. започва реализацията на първите български филми, прохожда и бизнесът с кино, който първи осъзнава необходимостта от обединяване на усилията си в свой интерес. 

Пресата отразява събитието със следната публикация: „Софийският „Модерен театър“ е вече открит и уморените столични граждани всеки час могат да намерят там почивка срещу 30-40 стотинки. Приятно забавление за окото“.

Киносалонът е побирал около 400 зрители – „72 балконски места, 10 ложи и 280 места в партера.“

Всъщност, първата демонстрация с „киноматограф или жива фотография” в България се е състояла още на 11 декември 1896 г. в кафенето на софийския хотел „България” – само година след първата в света прожекция на братя Люмиер в Париж.
Постепенно, започват да се създават импровизирани кина в покрайнините или крайните квартали на София, които са представлявали големи шатри, оборудвани с пейки и столове и в тях са се прожектирали филмите. С течение на времето се появява необходимост от сгради, макар и приспособени, за да се прожектират кино творбите. Така се появява „Модерен театър“.

През 1909 г. първият български киносалон става представител на „Пате фрер“ за България и Македония.

Дейността му включва и отдаване под наем за появилите се междувременно кина в страната на кинематографически уреди и филми, както и техническото инсталиране на апаратурата. „Модерен театър“ финансира и създаването на първите български хроникални филми. Успешните години за кинотеатъра насърчават собствениците да вложат средства в архитектурния му облик и в увеличаване на местата за зрителите.

През 1914 г. със средства на „Модерен театър“ е заснет и първият български игрален филм „Българан е галант“,

в главната роля на който се снима известният по това време актьор Васил Гендов.

Филмът е показан пред публика в началото на 1915 г. Оригинално копие не е запазено до днес, но има римейк по подробни описания.

Сградата на някогашното кино пустееше дълги години и беше обявена за продан. В момента там тече ремонт.

С какво друго ще запомним днешния ден:

1533 г. - Иван Грозни става велик княз на Московското княжество.

1639 г. - Йеремия Хорокс и Уилям Крабтрий за първи път наблюдават пасаж на Венера.

1808 г. - Наполеон Бонапарт забранява папската институция Светата инквизиция на територията на Испания.
1864 г. - В Румъния е забранено на евреите да изучават и практикуват юридидически науки.
1904 г. - В София с подкрепата на Иван Шишманов (тогава министър) е открито първото музикално училище в България, което през 1913 г. става държавно, а през 1921 г. е преобразувано на музикална академия.
1941 г. - Втората световна война: Във Великобритания е направена гражданска мобилизация на неомъжените жени от 20 до 30 годишна възраст за служба в полицията и пожарната охрана.

1947 г. - 6 Велико народно събрание приема Конституция на Народна република България, известна като Димитровска конституция.

1948 г. - Китайският пътнически кораб Киянг попада на мина от Втората световна война и потъва - загиват 2750 пътници и членове на екипажа.
1949 г. - Територията на континентален Китай е поставена окончателно под комунистически контрол от верните на Мао Дзедун войски.

1963 г. - Пленумът на ЦК на БКП изпраща писмо до Хрушчов, в което НРБ обещава сближаване със СССР.
1971 г. - Индийската армия навлиза в Източен Бенгал, което по-късно довежда до откъсването му от Пакистан и създаването на държавата Бангладеш.
1976 г. - Жан-Бедел Бокаса обявява републиканско управление в Централната Африканска империя (сега ЦАР), година по-късно възстановява монархията и се обявява за император Бокаса I.
1991 г. - Египетският политик Бутрос Бутрос-Гали е избран за генерален секретар на ООН.

2002 г. - Състои се първият полет на самолет от новата държавна авиокомпания България Ер, създадена след фалита на националния превозвач БГА Балкан.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове