Вулканът, който може да изригне всеки момент и да унищожи половин Европа

Вулканът, който може да изригне всеки момент и да унищожи половин Европа - картинка 1

Ние познаваме гнева на Етна, Везувий и исландските гиганти, но този е в категорията "Супервулкан"!

За последен път италианският супервулкан Кампи Флегрей изригва преди почти 500 години, изхвърляйки разтопена скала и гъст пушек в атмосферата в продължение на 8 дни и буквално образува нова планина от парчетата земя, които изтеглил от земните недра.
Днес учените предупреждават, че този огромен, страховит котел, може да изригне още веднъж, тъй като през последните 67 години напрежението се натрупва и няма изгледи то да бъде освободено. Тук трябва да отбележим, че този вулкан е отговорен за едно от най-мощните изригвания на планетата.

"Изучавайки как земята се пропуква и движи при Кампи Флегрей, ние смятаме, че вулканът се приближава към критичната точка, в която по-нататъшните му вълнения увеличават възможността за изригване и е наложително властите да бъдат подготвени за това," казва Кристофър Килбърн от Университетския колеж в Лондон.

Може би си представяте супервулкана като обикновен вулкан, само че с много по-големи размери. Той всъщност е гигантски вулкан, който се е изравнил със земята, създавайки обширни полета с вулканична дейност, каквато се наблюдава и в Йелоустоун, САЩ.
Супервулканът се образува, когато обикновен вулкан изхвърли толкова много лава от центъра си, че се срутва върху нея, оставяйки след себе си огромен кратер, пълен с гейзери, пукнатини, от които се издига пушек, и сярна киселина.

Кампи Флегрей (което на италиански означава "горящите полета") се простира на територия, която обхваща 100 кв. км, западно от Неапол. В центъра му има огромна калдера с широчина 12 км. Вулканът се състои от 24 кратера и големи вулканични образувания, повечето, от които са скрити под повърхността на Средиземно море.

В по-близки времена от геологическа гледна точка, Кампи Флегрей е имал две огромни изригвания – преди 35 000 и преди 12 000 години, както и едно малко изригване през 1538 г. Всъщност "малко" е относително казано, защото продължило 8 дни и вулканът изхвърлил толкова много материал в върху близката околност, че се образувала нова планина – Монте нуово.
И това е само малка част от дейността на вулкана. Според учените, Кампи Флегрей се формирал преди 200 000 години в резултат на мощен вулканичен колапс, което може от своя страна да се свърже с изчезването на неандерталците.
Според изследванията вулканът е изхвърлил 3.7 трилиона литра разтопена скала на повърхността заедно с толкова сяра в атмосферата, което предизвикало явлението "вулканична зима".

"Този район може да предизвика единствените изригвания, които могат да окажат катастрофални глобални ефекти, сравними само със сблъсък с метеорит," предупреди Джузепе Де Натале от Италианския национален институт по геофизика и вулканология и то още през 2012 г.
Днес екип от учени от Университетския колеж в Лондон и обсерваторията Везувий в Неапол са обединили усилията си да разберат дали Кампи Флегрей се подготвя за ново изригване. Те открили, че дейността му, която не е спирала от 50-те години на миналия век, може да има опасна кулминация.

Учените смятаха, че тези периоди на "вълнение" на вулкана може да доведат до загуба на енергията, нужна за изригване, но днес те съобщават, че енергията всъщност само се натрупва.
"Не знаем кога или дали това дълговременно вълнение ще доведе до изригване, но Кампи Флегрей следва модел, на който сме ставали свидетели при тестването на нашия собствен модел при други вулкани, включително Рабаул в Папуа Нова Гвинея, Ал Хиеро на Канарските острови и Соуфриер Хилс на Монсерат в Карибския басейн" казва Килбърн.
"Приближаваме се към предсказването на изригванията на вулкани, които са били тихи поколения наред, чрез употребата на подробни физични модели, които ни помагат да разберем как се развива предхождащото вълнение."

Екип, воден от Джовани Чиодини от Италианския национален институт по геофизика, миналата година съобщи, че според техния модел на активността на Кампи Флегрей, вулканът е опасно близко до натрупване на необходимото за отключването на ново изригване напрежение.
За съжаление засега учените все още не разполагат с необходимите знания или техника, с които да кажат дали или кога точно ще се случи следващото катастрофално изригване на супервулкана. Всичко зависи от това как ще се държи магмата, бълбукаща на 3 км под повърхността на централната калдера през идните десетилетия.
Ако тази магма се разтегне, тя ще повдигне земята над нея до точката на изригване.
Ако това се случи, изригването на супервулкана ще засегне 360 000 хора, които живеят над калдерата, и още 1 милион хора в Неапол.
"Нашите открития показват, че трябва да сме подготвени за по-значими нива на сеизмичната активност в района по време на следващото надигане и, че трябва да адаптираме приготовленията за следващата извънредна ситуация, независимо дали тя доведе до изригване," казва Джузепе де Натале, който е и бивш директор на обсерваторията Везувий.

Източник: sciencealert.com

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове