Въглехидрати или мазнини

Въглехидрати или мазнини - картинка 1

Какво ни разболява?

Все повече учени и диетолози са убедени, че такова животно като перфектната диета просто няма. Така че е крайно време да спрем да го търсим и да спрем да се връзваме, че някой друг го е намерил, защото накрая еднорогът обикновено се оказва клет катър с реквизит, вместо магическо създание.

И понеже положението с „правилните” диети постоянно се мени в зависимост от това какво е модерно, понякога науката остава на заден план, що се отнася до хранене. В последно време обаче много учени обръщат внимание на факта, че традиционното схващане за това кои хранителни вещества ни разболяват и кои ни държат във форма, всъщност е нищо повече от „традиционно схващане”, зад което не стоят никакви научни факти.

Един хората, споделящи това, е д-р Дейвид Ънуин от Саутпорт, Великобритания, който съветва пациентите си със захарен диабет, както и тези, които искат да свалят известно количество килограми, да спрат да броят калории и да започнат да се хранят стабилно, без да избягват мазнините, а напротив – даже да включат и наситени такива, за които до съвсем скоро всички обясняваха, че са основна причина за сърдечно-съдови заболявания, рак и всичко най-лошо на света. Според д-р Ънуин това, което ни прави по-болни и с по-лоша фигура са въглехидратите, които трябва да бъдат изключени от менюто, и най-вече захар и нишесте.

Ако говорим за диабет, това със захарта е разбираемо. Но останалата част от теорията на д-р Ънуин на повечето негови колеги им звучи като опасна ерес, а той самият не е никак добре приеман, защото „говори опасни неща”. Само че все повече проучвания подкрепят теорията му. Нещо повече, през последните два месеца се появи чисто ново изследване на Националния форум по затлъстяване на Великобритания, според което хората трябва да спрат с броенете на калории и да зарежат нискомаслените и въглехидратни храни в полза на мазнините.

И всичко това е предписание не само за тези, които искат да се разделят с излишните килограми. Когато се говори за сърдечно-съдови заболявания и диабет, отново като основни виновници са посочени храните, съдържащи скробяла.

Според Харвард мазнините се делят на добри, лоши и на такива „по средата”. Лошите са трансмазнините. Горе-долу ставащите са наситените мазнини – червено месо, пълномаслено мляко и млечни продукти, за които и в здравните журнали на Харвард се говори, че все по-често биват реабилитирани като основни виновници за сърдечно-съдовите заболявания. Добрите мазнини, разбира се, идват основно от зеленчуци, ядки, семена, риба.

Когато обаче става дума за въглехидрати, новите проучвания са все по-категорични, че по-хубаво от нисковъглехидратната диета няма. Д-р Ънуин прилага и свой експеримент по темата, подлагайки пациент с диабет тип 2 на такава диета. Резултатите били, че след седем месеца човекът трайно свалил 16 кг и спрял да приема лекарства, а преди това вземал по четири медикамента на ден. След този успех Ънуин направил и по-сериозно проучване с 19 пациенти със захарен диабет. След осем месеца станало ясно, че 17 от 19 участници в проучването са с нормализирана кръвна захар.

Това, за което всички учени и лекари са единодушни, е, че човек трябва да се научи да слуша и да познава тялото си, защото то най-добре ни показва къде бъркаме и от какво имаме нужда. Няма универсални рецепти, нито диети, които важат еднакво добре за всички. Затова може би е най-добре да забравим за тях и да помислим за промяна в начина на живот. А всъщност, ако трябва да сме съвсем точни, diaeta на латински значи точно това – „начин на живот”. Древните са го измислили.  

Елисавета Цалова/ noviteroditeli

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове