Вълна от самоубийства заради демони в Индия

Вълна от самоубийства заради демони в Индия - картинка 1

Поставени в центъра на един странен сблъсък между суеверие и наука, хората се опитват всячески да обяснят една доста странна и мрачна „епидемия“, която е покорила цял регион в централна Индия

Само през изминалата година в Каргон са регистрирани 381 самоубийства. В частност в село Бади, с население 2500 души, са докладвани 350 самоубийства за 20 години. През първите три месеца на 2016 г. в Бади цели 80 души са отнели живота си, пише Times of India.

Майката и братът на Раджендра Сисдия – сегашният кмет на селото – също са се самоубили. Сисдия е бил избран за лидер, след като предишният ръководител – неговият братовчед – се е обесил пред дома си преди 2 месеца.

Какво е обяснението на тази вълна от смъртни случаи? Мненията са разделени между „демонично обсебване“, социоикономическа неравност и дори пестициди.  

Каргон е един от най-бедните и културно изолирани региони в страната. Съответно фактът, че много от хората твърдят, че проблемът е резултат от немотия и лошо здравеопазване, не е изненадващ.

„Депресията не е нещо, което хората тук могат лесно да разпознаят. Когато не могат да открият някаква конкретна причина, те асоциират проблема с необясними феномени, като демоничното обладаване“, коментира дор Сиркант Реди, психиатър в Индоре.

Д-р Реди спекулира, че епизодите на депресия и шизофрения вероятно се задействат от прекомерната употреба на фермерски пестициди.

„Депресията може да е предизвикана и от други проблеми, не само финансови – коментира психиатърът. – Преди години в конкретен регион в Китай се бяха самоубили множество фермери. Последвалото проучване откри, че инсектицидите, използвани там, са съдържали силно токсична съставка (органофосфат). Именно тя е предизвикала депресивни психични състояния.“

Изследването, поръчано от Световната здравна организация, е разгледало подробно 10 селски общества в провинция Джъдзян. То открива ясна зависимост между хората, които са имали по-лесен достъп до пестициди (в частност органофосфати) и степента на самоубийства и психични заболявания. Въпреки че и други проучвания се натъкват на тази връзка, учените признават, че откриването на реалните биологични механизми за всичко това не са много ясни и остават противоречиви. 

На фона на всичко това местните отчаяно се опитват да намерят конкретен отговор на проблема. Вече е сформиран специална комисия, предстои пълно разследване на вълната от самоубийства.

„Ситуацията е наистина страшна и ние трябва да действаме бързо – коментира Ашок Верма, създател на комисията. – На жителите им липсват увереност и мотивация. Важно е да бъдат посъветвани.“

/33

Facebook Коментари

Коментирай

44-тото Народно събрание ще работи до:

...юли-август 2018 г.

29.63%

Все тая, брат...

25.93%

...два-три месеца.

22.22%

... края на мандата си.

11.11%

... най-много две години.

11.11%

Блогове