Външните министри на ЕС договориха санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър

Външните министри на ЕС договориха санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър - картинка 1

Посочването на конкретни имена обаче е оставено за по-късен етап

Външните министри на Европейския съюз се споразумяха за икономически санкции заради турските сондажни дейности край Кипър, предаде "Ройтерс". Посочването на конкретни имена обаче е оставено за по-късен етап.

Решението, което отразява по-широкото влошаване на връзките на ЕС с Турция, цели да накаже Анкара заради нарушаването на кипърската изключителна икономическа зона чрез сондажни дейности край разделения остров. То следва отделно решение за спиране на продажбите на оръжия от правителства на ЕС за Турция заради нахлуването в Сирия на 9 октомври.

Турция, която е официално кандидат за членство в Европейския съюз, казва, че действа във води от собствения си континентален шелф или зони, където кипърските турци имат права.

В изявление на външните министри от днес се посочва:

"Днес Съветът прие рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие. Рамката ще даде възможност за санкциониране на лица или образувания, отговарящи за или участващи в дейности, свързани с неразрешено сондиране за въглеводороди в Източното Средиземноморие".

Санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи за лица и замразяване на активи за правни субекти. Наред с това, на хората и организациите от ЕС ще бъде забранено да предоставят средства на включените в списъка.

Двама дипломати от ЕС казаха, че поетапният подход дава на Турция шанс да сложи край на "незаконните" според блока сондажни дейности преди каквито и да е мерки да влязат в сила. Ако санкциите бъдат наложени, вероятно ще засягат турски военни и капитани на плавателни съдове, извършващи дейностите, коментираха дипломатите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове