Възможна ли е война между САЩ и Северна Корея?

Възможна ли е война между САЩ и Северна Корея? - картинка 1

Тръмп: Крайно време е някой да застане на първата линия в името на хората

Президентът Доналд Тръмп изостри днес тона си към Северна Корея и каза, че предупреждението му, че ще използва срещу нея "огън и ярост", може би не е било достатъчно твърдо, предаде "Ройтерс".

"Може би това изказване не беше достатъчно твърдо", каза президентът пред журналисти, преди да се срещне със съветниците си по националната сигурност в своето имение в Бедминстър, щата Ню Джърси, където е на почивка.

"Крайно време е някой да застане на първата линия в името на хората в нашата страна и за хората в други страни", продължи президентът. Той каза, че Китай може да направи много повече по отношение на Северна Корея.

Тръмп не каза дали САЩ обмислят възможността за изпреварващ удар срещу Северна Корея, но подчерта, че е готов да преговаря.

До новата ескалация на напрежението се стигна, след като Пхенян обяви, че планира мащабна демонстрация на ракетните си сили с изстрелване, насочено на броени километри от американските бази в Гуам. Ракетите трябва да прелетят над Япония.

И Вашингтон, и Токио подчертаха, че ще реагират на подобен пуск.

На фона на нарастващото напрежение между Северна Корея и САЩ става все по-наложително да се знае какви са последиците от използването на ядрено оръжие.

Когато Доналд Тръмп заплаши Пхенян с „огън и ярост, каквито светът никога не е виждал“, той не беше съвсем прав. Светът знае за какво става дума.

През 1945 г. тогавашният президент на САЩ Хари Труман използва почти същите думи, когато призовава Япония да се предаде преди бомбардировките на Хирошима и Нагасаки: „Очаквайте разрушителен дъжд, какъвто никога не е бил виждан на Земята“, казва той.

Дано ужасяващите резултати, запечатани на старите снимки, никога не се повтарят.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове