Взгляд: Русия дава шанс на българската икономика за оцеляване

Взгляд: Русия дава шанс на българската икономика за оцеляване - картинка 1

Или как руските медии интерпретират възстановяването на проекта АЕЦ Белене

Росатом е готов за втори път да се заеме със строителството на атомна електроцентрала в България. София, под натиск на САЩ, вече сложи край на руските проекти два пъти: газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Ще променят ли българите този път желанието си да построят електроцентрала и трябва ли Русия отново да се свързва с такъв ненадежден партньор?

“Росатом” е подал заявление за участие в търг за изграждане на АЕЦ “Белене” в България, се казва в съобщение на държавната корпорация. Националната електрическа компания на България (NEC) го прие.

Пет компании вече изразиха желанието си да участват в състезанието, а шестата е на път. Освен руската компания това са Корейската корпорация за атомна енергия, френско-германската компания Framatome, както и американската компания General Electric. Заявление се очаква и от Китайската национална атомна корпорация (CNNC).

Миналата година България реши да възобнови проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. Причините всъщност са прости и банални. Явно българите разбраха, че просто не биха могли да оцелеят без евтина електроенергия.

„Българската икономика е свикнала да живее с ниска цена на електроенергията; тя няма други конкурентни предимства на европейския пазар. Тя не произвежда такива високотехнологични продукти като във Франция или Германия. Следователно поддържането на ниска цена на електроенергията е въпрос на оцеляване за българската икономика. На нивото на общественото мнение вече има промяна в приемането на ядрената енергия като важен компонент за сигурността на България “, каза източникът.

 
 
Този тип “новини” в руските медии достатъчно достоверно отразяват няколко устойчиви стереотипа в мисленето в Русия на равнище масово съзнание.
Първо, не става въпрос за сделка между две страни, а за благодеяние от руска страна на българската. Това не е специфично само към ядрената област, но в съзнанието на масовия руски гражданин, Русия ни дарява, а не продава нефт и газ.
В този смисъл, коментарите под статията дадат най-вярната представа за характера и дълбочината на “имперското” в отношението на руските власти към България.
Второ, в статията се дава най-важното в сделките с ядрени технология, а именно, че страната вносител влиза в капан от последващи зависимости. Тя не само плаща цената на оборудването, но независимо до какъв етап стигне проекта, тя е тотално зависима за излизането от него. Нито може да продаде оборудването на трета страна без съгласието на продавача, нито пък може да продължи без него. В този смисъл това е стратегическа стока с трайна и усилваща се зависимост, най-малкото защото с времето цената набъбва, минимум с финансовите разходи и пропуснати ползи. В статията на Взгляд въпросният експерт набляга именно на това, България е в капан и ще не ще, ще трябва да си плаща, и за да спре и за да продължи.
Трето, в мнението на експерта има опит за пряко изнудване – или продължавате с АЕЦ “Белене” или цената на тока ще скочи, с имплицитното и населението ще се вдигне на бунт. Това е нов нюанс в подхода на Москва – пряката обвръзка между продължението на проекта и заплахата от дестабилизация през цените.
При всички случаи тази статия не е последната в канонадата от пропаганда и манипулации, които ще ни залеят около поредния опит за рестарт на проект АЕЦ “Белене”.
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове