Взрив избухна в научен център по вирусология в Русия

Взрив избухна в научен център по вирусология в Русия - картинка 1

Този държавен научен център притежава най-пълната в света колекция от вируси като Ебола, хеморагичната треска Марбург, тежкия остър респираторен синдром

В един от корпусите на новосибирския научен център по вирусология и биотехнологии се е взривил газов балон, има пострадал, предаде агенция Интерфакс.

Експлозията е станала по време на ремонтни работи в санитарния портал на един от лабораторните корпуси, един работник е с изгаряния на долните крайници и се намира в реанимацията на местна болница. Според източниците на агенцията в помещението нямало опасни биологични вещества.

Този държавен научен център е основан през 1974 г., сега се занимава с разработка на средства за диагностика и лечение на инфекциозни болести. Освен това там притежават най-пълната в света колекция от вируси като Ебола, хеморагичната треска Марбург, тежкия остър респираторен синдром /SARS/. Разработват се ваксини срещу свинския грип, ХИВ и Ебола.

При създаването си центърът е бил секретен институт и освен с разработката на ваксини, се е занимавал и със средства за защита от бактериологично и биологично оръжие.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове