Взрив уби 52 души в руска мина

Взрив уби 52 души в руска мина - картинка 1

Ръководстовото на предприятието в Сибир е карало миньорите да работят въпреки предупрежденията за опасни концентрации на метан

Криминално дело за нарушения на промишлената безопасност е образувано по повод вчерашната трагедия в руската въгледобивна мина "Листвяжная", отнела живота на 52 души. Директорът на предприятието Сергей Махраков, първият му заместник и началникът на участъка, където стана експлозията, са арестувани. Разследването ще се контролира от генералната прокуратура. Президентът Владимир Путин нареди вр. и. д. министър на извънредните ситуации Александър Чуприян и шефът на федералната служба Ростехнадзор да заминат за местопроизшествието, пишат вестниците в страната.

"Известия" цитира съобщения в Телеграм от името на миньори, според които работници от "Листвяжная" предупредили още четири дни преди инцидента за опасност от взрив на метан. Началникът на работния фронт карал шлосери да работят въпреки опасната концентрация на газа, но те отказали. И колегите им предполагат: "Има вече подписана хартия, в която се казва, че миньорите сами са ходили да работят, а началството не им е разрешавало". 

"Ситуацията се смята за взривоопасна при концентрация на метан над 2 процента, а чуваме миньорите да говорят за 7 на сто. Ако наистина е било така и началството, знаейки това, е карало хората да работят - това е престъпление", коментира синдикалистът Рубен Бадалов. Той предупреждава, че са опасни 20 на сто от мините в Русия.

По данни на Ростехнадзор, през 2021 г. в "Листвяжная" са извършени 127 проверки, установени са 914 нарушения, 9 пъти работата е спирана и са наложени глоби за общо над 4 милиона рубли. Но според ръководството на мината до ноември повечето нарушения са отстранени, посочва "Комерсант".

Запитан от всекидневника за тези "тъй впечатляващи резултати", шефът на ресорния отдел в Ростехнадзор Сергей Никитин отвърнал: "Всичко това не е вярно", но "категорично отказал по-подробни коментари". 

"Свободная преса" пише за недостиг на въглища за отопление в самия сибирски регион, където е разположена "Листвяжная". Вестникът обаче допуска, че в мината се е работело с ударно темпо, и обобщава:

"Миньорите от Кузбас (Кузнецкия въглищен басейн) плащат с живота си печалбите на олигарсите. Въглищата ги засилват за износ, а страдат работниците и замръзващ Сибир".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове