Wikipedia - бързо знание за всеки

Wikipedia - бързо знание за всеки - картинка 1

И все пак, четете с едно на ум!

На 15 януари 2001 г. в Интернет стартира виртуалната енциклопедия Уикипедия. Проектът, чийто основател е Джими Уейлс, позволява на всеки човек с достъп до Интернет да участва в редактирането му. Идеята е допълнение към Нюпедия, която е съставена от експерти. Днес съществуват над

270 разноезични версии на Уикипедия, има над 20 милиона статии, включително над 140 000 в българоезичната й версия, създадени от над 100 000 доброволци.

Любопитен факт е, че Уикипедия се разработва чрез програма, наречена „уики”. Тази технология е първоначално измислена от Уорд Кънингам за неговия УикиУикиУеб. Кънингам използва хавайската фраза уики уики, която той вижда използвана като име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, „бързо”. Името „Уикипедия” пък е измислено от Лери Сенгър.

През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, насърчавайки зараждането на други сродни проекти като Уикиречник, Уикикниги и Уикиновини.

Статиите в Уикипедия често са цитирани както от медиите, така и в академичните среди: големите ѝ предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият ѝ обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина.

Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената ѝ природа позволява вандализъм, неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия — в сравнение с традиционните енциклопедии — е критикувана също и за системна пристрастност, предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.

И други събития, случили се на тази дата:

1582 г. - Русия предава Ливония и Естония на Полша, с което губи излаз на Балтийско море.
1759 г. - Открит е Британският музей.

1878 г. - Освободен е гр. Пловдив.

1892 г. - Джеймс Нейсмит публикува правилата на баскетбола.
1908 г. - Основан е италианският АС Бари.
1919 г. - Роза Люксембург и Карл Либкнехт, двама от най-известните социалисти в Германия, са заловени и след неколкочасови инквизиции са разстреляни от Фрайкорпс.

1925 г. - В експлоатация влиза най-голямата административна сграда в света, Пентагонът.

1951 г. - Илзе Кох, съпругата на коменданта на концлагера Бухенвалд, е осъдена на доживотен затвор в съд в Западна Германия.

1969 г. - СССР изстрелва космическия кораб Союз 5.
1970 г. - Муамар ал-Кадафи е провъзгласен за водач на Либия.

1970 г. - Биафра се предава след 32-месечна борба за независимост от Нигерия.
1975 г. - Ангола получава своята независимост от Португалия.
1991 г. - Срокът на ООН за изтегляне на иракските войски от Кувейт изтича и така започва подготовката за започването на Операция Пустинна буря.

1992 г. - Международната общност признава независимостта на Словения и Хърватия от Социалистическата федеративна република Югославия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове