Юкия Амано: Терористите могат да създадат атомна бомба!

Юкия Амано: Терористите могат да създадат атомна бомба! - картинка 1

"Ислямска държава" ще направи опит да атакува ядрени съоръжения

 

1/ Дни след смъртоносната терористична атака в Брюксел, председателя на Международната агенция за атомна енергия предупреди, че членове на терористични организации вероятно разполагат с необходимата информация и средства, за да създадат атомна бомба и да я използват за атака. "Хората по света трябва да знаят за тази заплаха и да направят всичко възможно, да ги спрат", каза той. След нападението в Брюксел, стана ясно, че терористите наблюдават ядрени съоръжения, като потенциални цели за атентати.
Ръководителят на МААЕ Юкия Амано,
заяви че "терористи разполагат със средствата и времето, необходимо за създаването на атомна бомба, както и, че могат да имат необходимата информация за това".
След няколко дни 50 лидери от цял свят ще се съберат във Вашингтон на срещата на върха за да дискутират възможностите за заплаха от ядрен тероризъм в света. "Тероризмът се разпространява по целия свят, което увеличава възможността терористите да използват ядрени оръжия", каза той в интервю за АФП.
Амано призова страните да се подготвят мерки за справяне с такава разрушителна атака и заяви, че "страните трябва да признаят признаят, че съществува и тази опасност, която може да доведе след себе си огромни проблеми".
Амано предупреди още, че терористите вероятно ще направят опит да атакуват ядрени съоръжения,
за да причинят огромни щети, които да доведат до много жертви. Днес, почти хиляда ядрени съоръжения по целия свят осигуряват енергия - те ще бъдат мишена за джихадистки групи.

След атаките в Брюксел разследващите откриха 12 часа видео записи на
който се вижда, че атентаторите от Брюксел следят учен който отива към ядрен реактор. Името на този учен все още не е публикувано.
Разследващите смятат, че терористичната клетката е планирала или тества възможността за отвличане на ядрен експерт. Белгийската RTL съобщи, че ядрен реактор е наблюдаван от братята Бакрауи и съпругата на един от братята, Мохамед Бакрауи, който бе идентифициран на записите от атентата.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове