Юнкер поряза амбициите на Турция

Юнкер поряза амбициите на Турция - картинка 1
Снимка: cross.bg

Председателят на ЕК обяви, че Анкара не е готова да се присъедини към съюза и вероятно няма да се подготви в следващите 10 години

9/„Към момента Турция не е готова да бъде приета в ЕС. Дори не вярвам, че тя ще бъде готова през следващите 10 години”. Това обяви пред немския вестник „Ханделсблат” председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той е предпазлив и в прогнозата си за готвеното споразумение между ЕС и Турция във връзка с бежанската криза. Държавите членки и Анкара се споразумяха за връщане на бежанци в Турция, като срещу това турският премиер Ахмет Давутоглу поиска увеличаване на хуманитарната помощ от Европа от 3 на 6 млрд. евро. Намерението за затваряне на така наречения Балкански път на мигрантите към Европа предизвика много критики, тъй като нарушава Женевската конвенция за бежанците.

Според Юнкер обаче сътрудничеството с Турция не трябва да се интерпретира като някакъв вид ускоряване на присъединяването на Анкара към Общността, въпреки че това бяха част от условията, поставени от Давутоглу.

Междувременно хиляди жители на Испания участваха в демонстрации в подкрепа на бежанците и незаконното според правозащитниците споразумение между Брюксел и Анкара.

Най-спорната част от проекта на споразумението е връщане на хиляди мигранти от територията на Гърция в Турция, а в замяна Анкара ще праща сирийци директно в ЕС, ще получи 6 милиарда евро, безвизово пътуване на турците в Шенгенската зона и отваряне на нови глави в преговорите с Брюксел за бъдещo членство в съюза.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове