Южноафриканско изследване на Омикрон: засича се без секвениране, ваксините все пак помагат

Южноафриканско изследване на Омикрон: засича се без секвениране, ваксините все пак помагат - картинка 1

Вариантът Омикрон на коронавируса SARS-CoV-2 засяга пациенти със завършен ваксинационен цикъл, но наличните препарати помагат да се предотврати тежко протичане на COVID-19 с хоспитализация.Това е един от предварителните изводи в доклад, представен от Южноафриканската мрежа за наблюдение на генома …

Вариантът Омикрон на коронавируса SARS-CoV-2 засяга пациенти със завършен ваксинационен цикъл, но наличните препарати помагат да се предотврати тежко протичане на COVID-19 с хоспитализация.

Това е един от предварителните изводи в доклад, представен от Южноафриканската мрежа за наблюдение на генома (NGS-SA) и предаден на здравната комисия на парламента в сряда след обяд. Те сочат и че PCR тестът позволява да се разбере дали заразяването е с новия вариант, без да се прави секвениране. Южна Африка бе държавата, където първо се засече смятаният за много по-заразен вариант Омикрон.

Сайтът на NGS-SA не се отваряше към 12:20 ч. българско време. Обобщение на данните обаче бе достъпно в издания като "Ел Паис". Същевременно доклад, почиващ на данни от Националния институт за заразни болести в страната, се появи в платформата Medrxiv и в него фигурират много от представените и пред парламента на страната заключения (без да е обозначен като доклад на NSG-SA).

Резюмето в началото гласи, че Омикрон, за разлика от Бета и Делта, "показва съществени доказателства на ниво население, че вирусът избягва имунитета от предишно заразяване". За способността на Омикрон да заобикаля имунитета, създаван от ваксините, говори и наличието на голям брой имунизирани сред заразените.

 

Южноафриканските учени смятат, че е много рано да се каже колко опасен е Омикрон, макар повечето пациенти са са леки симптоми.

"Притеснява ни не големият брой мутации, а мястото им"

Проблемът в Омикрон, според наличните данни, е най-вече в мястото на мутациите в спайк-протеина (шипчестия протеин), а не във факта, че за целия вирус са около 50: от тях между между 26 и 32 са именно в протеина. За това говори и цитираният от "Ел паис" Ричард Леселс, експерт по заразни болести, представил доклада.

"Притеснява ни не толкова броят на мутациите, а къде са съсредоточени, защото много са в шипчестия протеин и конкретно в много важни чести за достъпа до клетките ни. Не знаем дали антителата ще се справят с тях."

Ефектът на конкретната комбинация от мутации продължава да е неизевестен.

"Генетиката на Омикрон е напълно различна от ази на Делта или на предишните варианти," казва още Леселс. Според него обаче е сигурно, че "ваксините са инструмент, който може да попречи болестта да протече тежко и да се налага хоспитализация".

По думите му не е известно дали инкубационният период действително е средно пет дни, числото, което сочат засега данните.

Само с PCR

Според учените Омикрон най-вероятно ще заеме мястото на Делта като най-разпространяван вариант - вече е във всички провинции, а разпространението на Делта е бавно.

По данни от вчера след секвениране на 249 проби от NGS-SA общо 183 са с Омикрон - 74% от изследваните. Пробите Делта са едва 22%.

Интересен извод в изследването според Леселс обаче е потвърждението, че всъщност не е нужно секвениране, за да се установи, че вариантът е именно Омикрон. Причината е, че от три идентификатора за COVID-19 в него един дава отрицателен резултат, другите два - положителен: "не е възможно да са засече генът на шипа".

Тази особеност, наблюдавана в лаборатория в северната част на Южна Африка, не се забелязва при Делта. С PCR "можем да продължим да проследяваме този вариант в реално време, не е необходимо пълно генетично секвениране, което обикновено отнема две седмици в лабораторията."

Какво още е известно засега

Учените смятат и че:

- вирусът се предава по-лесно;

- има по-голям риск от повторно заразяване;

- лекарства, облекчаващи симптомите, продължават да действат;

- заразените поне в страната са предимно хора между 20 и 39 г., чиято имунна система е по-способна да се справя с вируса;

- трудно е още да се правят заключения дали заболяването при Омикрон може да протече по-сериозно.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове