За една година грейнахме от щастие

За една година грейнахме от щастие - картинка 1

България е покачила своя индекс на щастието за една година.

1/Това сочи четвъртият доклад, изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие, инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет, цитиран от в. Труд.

За 2016-а страната ни вече е на 129-о място измежду 157 страни,

като е минала цели пет позиции напред, след като мината година е била на 134-а. По-щастливи от нас обаче са близките до нас страни, в които дори има военни действия и атентати като Украйна и Турция. Пред България също така е и съседите от Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Тази година и промени сред първенците по щастие.

Дания изпревари Швейцария и води класацията. Следва Исландия, Норвегия и Финландия.

В челната десетка влизат още Холандия, Канада, Нова Зеландия и Австралия. На дъното са редица африкански държави, сред които Мадагаскар, Танзания, Либерия, Руанда. Там очаквано са и Сирия и Афганистан, като последното място се заема от Бурунди.

Един от авторите на доклада – американският професор Джефри Сакс, посочва, че документът е силно послание за Съединените щати, които заемат 13-ото място и които през последните 50 години са станали много богата страна, но не и щастлива.

Докладът обхваща взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове