За извънредното положение депутатите все пак ще получат пари

За извънредното положение депутатите все пак ще получат пари - картинка 1

С решението си от 6 април депутатите оставиха без заплати и министър-председателя, министри, шефове на агенции, зам.-министри и политическите им кабинети

Въпреки решението на парламента, че от април до края на извънредното положение депутатите се отказват от заплати, те ще получат част от възнагражденията си. Става въпрос за част от т.нар. безотчетни пари, които са 2/3 от заплатата, или над 2800 лв. на месец, съобщава "Свободна Европа".

Причината е, че в решението за отказ от заплати, до което се стигна след скандал, безотчетните пари не се споменават, т.е. те се изплащат въпреки спрените заплати. По принцип парите се превеждат на парламентарната група на база на членуващите в нея депутати и се разпределят по вътрешни правила, но народни представители от различни партии признаха пред "Дневник", че част от тези пари отиват и за депутатите.

От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха официално пред "Свободна Европа", че допълнителните пари за април, когато парламентът е заседавал общо само 4 пъти, са разпределени, но не става въпрос за заплати на депутатите, а за средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.

Народни представители от ГЕРБ коментират днес неофициално пред "Дневник", че не е коментирана промяна в решението, т.е. безотчетните пари ще се получават.

С решението си от 6 април за извънредното положение депутатите оставиха без заплати и министър-председателя, министри, шефове на агенции, зам.-министри и политическите им кабинети. Според юристи, цитирани от "Свободна Европа", такова решение е в пряко противоречие с Конституцията и не може да съществува, заради което се е наложило оставените без възнаграждения да пописват декларации, че са запознати с решението на парламента, заради което остават без заплати. Сред оставените без възнаграждения е и доц. д-р Ангел Кунчев от националния щаб, тъй като той е част от политическия кабинет на здравния министър.

Целта на решението на Народното събрание депутати и министри да не получават заплати бе парите да се даряват за борбата с разпространението на коронавируса у нас. По сметката на здравното министерство има 4.3 млн. лв. към 29 април.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове