За колко време се влюбваме?

За колко време се влюбваме? - картинка 1

Американски учени разгадаха тайната на пеперудите в стомаха

Американски учени разгадаха физиологичния механизъм на „любовта от пръв поглед“. И отговориха на въпроса колко време е нужно, за да се влюбиш до уши.


Наистина има такъв феномен – влюбване от раз. И процесът отнема едва 1/5 от секундата, твърдят учени от университета в Сиракуза. Откритието им е публикувано на страниците на престижното издание The Journal of Sexual Medecine,
Ето и обяснението.

Сърцето не участва в процеса, въпреки литературните обяснения: „Ще ми се пръсне сърцето от любов“, „Боли ме сърцето от любов“... Всичко се случва в мозъка, в момента, когато срещнете точния човек. Само при вида му хормоните избухват. Фойерверки от окситоцин, допамин, адреналин и вазопресин се комбинират, взаимно усилват действието си и това се случва в мозъка изключително бързо.
"Този подем, който трае едва една пета от секундата, диктува и променя много функции в тялото. Отразява се на паметта и възприятията, на представата за собствената ни психика и тяло. Именно тези промени „освобождават“ така наречените „пеперуди в стомаха“, обяснява Стефани Ортиг, шеф на проучването.

Процесите, които се развиват в мозъка, се възприемат като физиологична „експлозия“ и ефектът им – еуфория, буйна радост и прилив на сили при вида на любимия, е близък до този на шмъркането на една магистрала кокаин.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове