За кожата на абоната

За кожата на абоната - картинка 1

"Топлофикация София" вече няма да съди хората за сметки под 50 лева. А какво ще стане с онези, които вече платиха солените хонорари, или останаха без имоти, въпреки че са стояли на студено?

9/Помните ли историята на Горка Алексова от столичния квартал „Люлин“? Разказаха я по бТВ в края на декември. 78-годишната жена се принудила да продаде жилището, в което е минал животът й, за да плати дълг за парно от 6000 лева. Дълг за нещо, което не е ползвала, защото преди много години се отказала от топлото вкъщи заради липса на пари. И още веднъж – дълг за нещо, което не е ползвала, защото две трети от сумата, която е трябвало да плати, е заради начислени от „Топлофикация София“ лихви и юридически такси.

Историята на Горка не е изолиран случай, но в стремежа си да събере дълговете си и на свой ред да разплати своите, в последните години „Топлофикация София“ започна масово да съди хората, дори за суми от порядъка на 8-10 лева. И когато длъжникът не е разбрал, че го търсят,

 

сумата набъбва с 300 лева заради хонорара на юриста.

 

В повечето от тези случаи хората са без радиатори вкъщи, но както знаем, това не ги освобождава от общата такса за отопление на сградата.

Провокирани от многото сигнали, общинските съветници в столицата обмислят да променят правилата така, че юридическият хонорар да не надвишава сумата на дълга. Буквално, ако дължите 8 лева, не би трябвало хонорарът за съдебното производство да е повече. Така, ако хонорар от 300 лева за делото срещу неизрядните длъжници, е наистина реален, дружеството едва ли ще се занимава със събирането на това вземане. И тук се питаме

 

каква ли сума се натрупва в общия кюп

 

само от таксите за юрист при такива дребни дела.

Иначе по предложение на Общинския съвет и фактурите за столичани ще са нови – в тях вече ще пише с главни букви колко са неплатените суми и дали и кога ще бъде заведено съдебно производство.

Така хората, които наистина искат и евентуално могат да платят дълговете си, ще имат време да се споразумеят с „Топлофикация“, за да не плащат въпросните хонорари.

Впрочем до абсурдните дела за дребни суми се стигна след като закъсалото дружество започна

 

агресивна политика за събиране на вземанията си

 

от нередовните абонати. Колко от тях са наистина недобронамерени, колко са без пари и колко са тези, които по някаква случайност са пропуснали да платят нещо, няма как да се каже.

През 2010 година например едва 48% от абонатите в София са успявали да плащат навреме, през 2013-та изрядни вече са 70%, а в началото на тази година вече са над 77%.

В останалите до 100% влизат както онези, които не искат да плащат, защото смятат, че да стоиш на студено и да дължиш пари за тази привилегия е несправедливо, така и тези, които наистина нямат пари – като например 1,3 млн. пенсионери, които живеят с доход под 300 лева за месец. Точно толкова, колкото е една такса „юрист“ на „Топлофикация“. Хора като Горка Алексова, която след 35 щастливи години в апартамента си, го продава, за да плати затова, че е стояла на студено. И за това, че е ползвала пенсията, за да се нахрани, вместо да храни гладни юристи.

Иначе активната позицията на столичната топлофикация да събира дълговете си е похвална – тези, които наистина ползват услугата, трябва да плащат.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове